Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till jobbmässa

/
  • Åke Fagervall gjorde reklam för utbildning i Övertorneå.
  • Andreas Gavlén har varit arbetslös sedan augusti och har planer på vidareutbildning. Men då blir det snarare Högskolan i Gävle än de utbildningar som Arbetsförmedlingen erbjöd i går.

Det blev rusning igen när Arbetsförmedlingen i Gävle ordnade jobbmässa, i går med utbildning som tema.
– När det kommer en lågkonjunktur måste vi visa på möjligheterna att utbilda sig, säger Ulrika Jutterström.

Annons

Flera utbildningsföretag fanns med på mässan och för dem kommer det att bli högsäsong den närmaste tiden. Arbetsförmedlingarna får tillskott på pengar just för utbildning av arbetslösa, och bland utbildarna på plats i Gävle fanns långväga gäster ända från Övertorneå.

Utbildning Nord tar emot elever från Sverige, Norge och Finland, de flesta från Nordkalotten men även från andra delar av Sverige.

Åtta av tio som gått igenom någon av utbildningarna i Övertorneå har fått jobb. Kurserna är yrkesinriktade, inom IT, verkstadsarbete, hotell- och restaurang, frisör och vårdarbete. Skolan ordnar också boende för dem som kommer från andra orter.

– Vi vill att de gör ett studiebesök hos oss innan de börjar. Det är ett krav, säger Åke Fagervall på Utbildning Nord.

Gästrikelärling var också på plats och lågkonjunkturen har inte minskat intresset hos arbetsgivare att ställa upp med lärlingsplatser.

– Vi ser ingen avmattning. Tvärtom har vi sett en ökning, säger Kjell Helling, som fick in två nya platser så sent som i går.

Inom Gästrikelärling bedrivs utbildningen direkt på arbetsplatsen, med inriktningen att ge ett ”riktigt” jobb när lärlingstiden är över.

Mer läsning

Annons