Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till lunchen

/
  • Barbro Hamrén och Annika Gunnarsson från Röda korset slevar upp rotmos.
  • – Det här är toppen. Nu blir vi fler som kan hjälpa till så att vi kan  utöka serveringen. Det här är en viktig verksamhet för de mest utsatta i Gävle, sägerGudrun Sjölund, diakon i Korskyrkan.
  • – Vi riktar oss inte bara till de hemlösa utan till alla behövande som har det svårt i Gävle, säger Ann-Marie Tapper från Röda korsets Bomhuskrets.

Igår var det premiär för Korskyrkans och Röda korsets nya lunchservering för hemlösa och andra behövande i Gävle. Premiären gick nästan för bra eftersom det kom så många att maten tog slut.

Annons

Varje tisdag och torsdag fram-över kommer det att bjudas på gratis lunch i Korskyrkans källare. Serveringen är ett samarbete mellan Röda korsets Bomhuskrets och Korskyrkan. I går var det premiär och när GD tittade förbi strax efter halv ett var maten redan på väg att ta slut. Ett 50-tal gäster hade hunnit bli mätta och belåtna på rotmos och korv.

– Jag har ingen inkomst så jag har inte så mycket val. Annars samlar jag burkar för att få ihop till mat, säger en man som vill vara anonym.

Han berättar att han hade villa och jobb för tre år sedan, men allt rasade när han gick ner sig i alkoholmissbruket. Många har liknande historier i den brokiga skara människor som samlats i källaren.

– Vi riktar oss inte bara till de hemlösa utan till alla behövande som har det svårt i Gävle. Behoven blir större nu när det är svåra tider och folk förlorar sina jobb och mister sina lägenheter, säger Ann-Marie Tapper från Röda korsets Bomhuskrets.

Hon tycker att samarbetet med Korskyrkan innebär ett lyft jämfört med det soppkök som Röda korset haft en gång i veckan på Stortorget.

– Nu kan vi erbjuda tak över huvudet och värme en stund och så får de äta på riktiga tallrikar, maten smakar bättre då, säger Ann-Marie Tapper.

Även Korskyrkan är nöjda med det nya samarbetet. De har också haft soppkök en gång i veckan tidigare.

– Det här är toppen. Nu blir vi fler som kan hjälpa till så att vi kan utöka serveringen. Det här är en viktig verksamhet för de mest utsatta i Gävle, säger Gudrun Sjölund, diakon i Korskyrkan.

Mer läsning

Annons