Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusning till Viktväktarna

/
  • När julmaten ska bytas mot smalmat vänder sig många till Viktväktarna för att få hjälp. Men att lägga om kosten är den lätta biten. - Jag tror inte alla förstår att man måste göra en bestående förändring för att gå ner i vikt, säger Annika Lindberg. Foto: Scanpix

GÄVLE I början på varje nytt år ökar intresset för Viktväktarnas kurser.
- Efter jul och nyår blir det alltid en anstormning. Då ska alla förverkliga sina nyårslöften, säger Annika Lindberg, chef för Viktväktarna i Norrland.

Annons
I 30 år har Viktväktarna funnits i Sverige. Ändrad kosthållning och motion är de redskap som företagets kunder använder för att gå ner i vikt. Metoden är välkänd och används av tusentals svenskar varje år. Kursverksamheten är dock säsongsbetonad.
- Trenden upprepar sig år efter år. En klass som har 25-30 medlemmar kan vara dubbelt så stor efter jul. Vi ser samma mönster i augusti efter semestrarna, säger Annika Lindberg.
I Gävle ges tio kurstillfällen under en vecka. Grundkursen består av 16 veckor men medlemmarna bestämmer själva när de vill börja och hur länge de vill gå.
- Jag tror inte att alla förstår att man måste göra en bestående förändring för att gå ner i vikt. En del tänker nog att de ska följa vår metod ett tag och sedan ska de leva som vanligt igen. Men det fungerar inte. Man måste förändra kosthållningen och börja röra på sig lite mer, och det är precis vad vi lär ut, säger Annika Lindberg.

Inom viktväktarna används inte ordet "banta". Metoden handlar snarare om att ändra förhållningssätt till mat och motion. Att bli trådsmal är inget ideal. Målsättningen är istället att uppnå en hälsosam kroppsvikt.
- Rent generellt brukar vi säga att man inte ska gå ner mer än ett halvt till ett kilo i veckan för att ha en hälsosam viktminskning. Det beror också på hur stor övervikt man har, säger hon.
Viktväktarna använder ett mått som kallas BMI, Body Mass Index. De som får ett värde mellan 20 och 25 blir så kallade guldmedlemmar och behöver inte betala någon avgift.

- Att lägga om kosten kan gå på några månader. Den psykologiska förändringen kan ta längre tid, att lära sig hantera olika situationer utan att falla dit. Vi rekommenderar att man ska kunna äta allt, både grädde och godis. Men inte varje dag och inte hur mycket som helst, säger Annika Lindberg.

Erik Wikström
026-15 96 31
erik.wikstrom@d.se

Mer läsning

Annons