Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rust av gasklocka får vänta?

/
  • Arkivbild. Läckande tak. Sanering och reparationer beräknas totalt kosta 29 miljoner kronor.

GÄVLE
I somras beslutade kommunfullmäktige att anslå 13,8 miljoner kronor till att bygga om stora gasklockan.
Nu backar kommunledningen.

Annons
I en skrivelse till kommunstyrelsen föreslår budgetchefen Anders Larsson att man skjuter på ombyggnaden och i stället nöjer sig med nödvändigt fastighetsunderhåll och giftsanering.

Kan inte användas
Om kommunstyrelsen håller med innebär det att gasklockeområdet inte kan användas för reguljär kultur- och fritidsverksamhet.
- Väljer man den linjen bevarar man bara byggnaderna så att de inte förfaller. EU-bidraget missar man också, för det bygger ju på att man får teaterverksamhet i området. Men så vitt jag förstår kan Folkteatern vara kvar i lilla gasklockan åtminstone en tid ändå. Där är de ju på dispens nu, säger Staffan Stahl, kultur- och fritid, som suttit med i styrgruppen för gasklockeområdet.
Den kostnadsberäkning som styrgruppen tagit fram visar att de 13,8 miljoner kronor som fullmäktige sa ja till i somras långt ifrån räcker till att ställa i ordning stora gasklockan för teater.
Styrgruppen uppskattar i stället kostnaden till 41 miljoner kronor. I den kostnaden ligger förutom själva gasklockan också sanering av marken runt omkring. Den saneringen är nödvändig för att området ska kunna bli tillgängligt för allmänheten.
Alternativet är att man skjuter upp ombyggnaden av stora gasklockan. De pengar som redan finns i budgeten kan då användas för att hindra byggnaderna på gasklockeområdet från att förfalla.
Mest angeläget är att reparera det läckande taket på lilla gasklockan.

Sanera marken
Även om man väljer alternativ två bör man sanera marken på området så att allmänheten kan vistas på området utan fara, anser styrgruppen.
Sanering och reparationer beräknas totalt kosta 29 miljoner kronor.
Det är detta förslag som nu får stöd från kommunledningen.
Genom att välja detta alternativ minskar också driftskostnaderna från 3,7 miljoner kronor om året till 1,9 miljoner.
Att få råd med de två kommande etapperna, som innebär att man bygger om och sanerar lilla gasklockan, Retorthuset och de intilliggande kontors- och serveringslokalerna tror inte ens styrgruppen är möjligt de närmaste åren.
Den preliminera nettoinvesteringsramen för hela kommunen är 150-170 miljoner kronor per år under perioden 2004-2007.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons