Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rustade för strömavbrott

/
  • Investeringen i tre nya reservaggregat gör att Gävle sjukhus i dag står väl rustat om ett strömavbrott inträffar. Anders Kahr, Länsservice, och Torsten Olsson, säkerhetschef vid sjukhuset, är nöjda med den ökade elsäkerheten. Foto: LASSE HALVARSSON

GÄVLE Beredskapen för strömavbrott har byggts ut vid Gävle sjukhus. Tre nya reservaggregat - en investering på 16 miljoner kronor - ska se till att sjukhuset alltid har en trygg elförsörjning.

Annons
Det är vetskapen om hur elberoende den moderna, högteknologiska sjukvården är som gjort att sjukhuset i samarbete med X-Fastigheter och Länsservice gjort en storsatsning på att bygga ut reservkraften.
Ett strömavbrott skulle kunna få förödande konsekvenser, konstaterar Torsten Olsson, säkerhetschef vid Gävle sjukhus.

- Hittills har vi haft tur. De elavbrott som förekommit har inte fått några allvarliga följder. Men eftersom vår reservkraft inte täckt hela sjukhuset har säkerheten inte varit den bästa, säger han.
Det var i mitten på 1990-talet som man på sjukhuset började få upp ögonen för de risker som elavbrott medför. Utredningar gjordes som pekade på brister i beredskapen. Kapaciteten på reservaggregaten var för liten. Delar av sjukvården skulle bli utan el vid ett strömavbrott.
Att det sedan dröjt ända fram till nu innan nya aggregat installerats har ekonomiska orsaker. Det handlar om en stor investering som det varit svårt att få rum med i landstingets budget.

De tre nya aggregaten har kostat cirka 16 miljoner kronor och installerades i november i fjol. De ersatte då de två gamla gasdrivna aggregaten som härrörde från 1972.
Kapaciteten på reservkraften har höjts avsevärt.
- Tidigare hade vi en täckning på 60-65 procent av sjukhuset. I dag har täcker vi vartenda eluttag, säger Torsten Olsson.

De nya aggregaten har tillsammans en kapacitet på sex megawatt. Det är tre gånger så mycket som de gamla aggregaten hade. Egentligen behöver sjukhuset inte så mycket reservkraft. Men systemet är tänkt att hålla i många år framåt. Och eftersom elkonsumtionen förväntas växa - till följd av bland annat datorisering och medicinteknisk utveckling - är det vettigt att redan nu se till att det finns kapacitet i reserv, menar Torsten Olsson.

Överkapaciteten gör det också möjligt att koppla ur ett aggregat för service utan att man tappar i täckning, framhåller han.
Vid ett strömavbrott dröjer det numera 10-15 sekunder innan reservkraften kopplas in. De gamla aggregaten tog en hel minut på sig.

Även om startsträckan förkortats räcker det inte för att ge sjukhuset tillräckligt hög elsäkerhet. De allra känsligaste delarna av sjukvården - intensivvården, förlossningen, centraloperation med fler - behöver en snabbare backup. Vid dessa enheter finns därför batterier som kan ge reservkraft omedelbart. Batterierna kommer hädanefter att vara kopplade till ett dieselaggregat, något som gör att de räcker längre.

I dag lördag på förmiddagen kommer sjukhuset att genomföra en stor testkörning av sitt nya reservkraftsystem.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons