Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryttarsällskap firade 50 år

/

GÄVLEGävle Ryttarsällskaps 50-årsfirande inleddes med att 26 ridskolehästar defilerade framför läktaren.

Annons
Sedan blev det olika uppvisningar i både hopp och dressyr.
Redan tidigt var det öppet hus i stallet och prova på ridning för intresserade, men vädrets makter gjorde att få valde en provtur på hästryggen.
Ryttarsällskapet bildadesden 9 april 1952 då Bertil Clevestål, tog initiativ till sällskapet. Han drev ridverksamheten i privat regi fram till sin pensionering 1982 då den ombildades till nuvarande Gävle Ryttarsällskap.

Stor verksamhet
I dag är verksamheten mycket omfattande och stallet och ridhuset har blivit tjejernas ungdomsgård.
Varje vecka deltar 550 personer i ridlektioner på olika nivåer från nybörjare till elit. Dessutom finns ridning för handikappade och som rehabilitering.
Ryttarsällskapet har i dag nio anställda och ridskolans chef, Leif Hall, har varit med sedan 1983, och lett upp byggnaden av verksamheten i Lervik dit klubben flyttade 1987.
I dag finns förutom ridhus med plats för 400 personer, kafeteria och sekretariat även ett stort stall med 23 spiltor och 21 boxar liksom ett litet ministall med sex boxar. Klubben förfogar över 14 rasthagar och sex sommarhagar.
Av klubbens 700 medlemmar är 95 procent tjejer där 70 procent är under 25 år. Men det finns också många som fortsatt rida upp i vuxen ålder. Karin Aasa började för tio år sedan och hon har fortsatt och nu har även dottern Ida börjat på ridskolan.
Skälet är gemenskapen, arbetet med hästarna och inte minst motionen.

"Bra motion"
- Ridningen är en så otroligt bra motion och träning för både rygg och mage och man blir helt slut efter en ridlektion, säger Karin Aasa.
Själv rider hon tre gånger i veckan. Det blir ett blandat program, men mest dressyr även om ridning i terräng lockar.
Det blir många timmar varje vecka i stallet för tjejerna. Maja Nilsson gör fem besök i veckan då hästen ska ryktas och skötas om. Däremot blir det bara en ridlektion i veckan och även om ridningen inte är en billig hobby så är ridsällskapet bra.
- Det är tur att ridskolan och stallet finns för tjejerna, säger Carina Sedivy vars dotter Johanna tar ridlektioner.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons