Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-flirt splittrar Centern

Det tilltänkta samarbetet med Socialdemokraterna i landstinget splittrar Centern. Partiets kommunkrets i Gävle säger nej till planerna.
– Det här kommer att skada oss, säger Jesper Overeem, kretsordförande.

Annons

Centerpartisterna i Gävle är inte alls nöjda med att partiet öppnat dörren för en koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i landstinget i Gävleborg.

Vid sitt årsmöte nyligen uttalade Centerns kommunkrets i Gävle ett bestämt nej till dessa planer. Centern ska inte ingå i något formaliserat samarbete med Socialdemokraterna, anser man.

– Partiet ska vara med och ta ansvar. Men det ska ske tillsammans med alla partier, säger kretsordförande Jesper Overeem.

Han tycker inte att Centern har något att vinna på att ensamma ingå en pakt med Socialdemokraterna.

– Vi kommer att bli den borgerliga alliansens svarta får, partiet som bröt samarbetet, säger han.

Enligt Jesper Overeem kommer partiet att i majoritetsställning tvingas genomföra stora nedskärningar i sjukvården.

– Det kommer att skada oss om vi bara ska genomföra dem tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi kommer att få svårt att repa oss, säger han.

Även centern i Ovanåker har uttalat sig emot S-samarbetet i landstinget. Jesper Overeem menar att den negativa inställningen är utbredd bland partiets gräsrötter i länet.

Karin Ånöstam, ordförande för Centern i Gävleborg, säger att hon är medveten om att partiet drar åt olika håll i den här frågan.

– Det är ingen hemlighet att vi inte är helt eniga. Och det är ett problem, säger hon.

Det är partiets distriktsstyrelse och landstingsgrupp som bestämt att förhandlingar ska inledas med Socialdemokraterna. 65 procent av ledamöterna har ställt sig positiva.

– Det är ändå en tydlig majoritet, anser Karin Ånöstam.

Förhandlingarna mellan Centern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu pågått i drygt två veckor. Tanken är att partierna ska nå fram till en gemensam programförklaring som kan antas av landstingsfullmäktige i mars.

Mer läsning

Annons