Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-kvinnor beklagar mansdominans

GÄVLEMän blir ordförande i sex nämnder, kvinnor i två.- Jag kan bara beklaga att vi inte har en jämn fördelning på ordförandeposterna, säger Lena Andreasson, vice ordförande i s-kvinnorna och kommunalråd.

Annons
Hon vill inte kommentera turbulensen kring petningen av Helene Åkerlind och Ann Hedbom, men säger att den inte gynnar partiet. De ligger på tredje och fjärde plats på sin lista när det gäller personröster, efter Mats Ågren och Carina Blank. Hon tror att de traditionella könsrollerna gör att kvinnor har svårare att få tid och kraft över för politiken.
- Fortfarande är det så att kvinnor har huvudansvaret för hemmet.

Kvinnaor ska utbildas
S-kvinnorna planerar att samla alla kvinnor i partiet som kommit in efter valet till en utbildning om de här frågorna.
Anéa Elfving sitter i arbetarekommunens styrelse och verkställande utskott samt är föreslagen som ersättare i kommunstyrelsen och vice ordförande i tekniska nämnden.
Det är arbetarekommunens styrelse som uppmanat Helene Åkerlind och Ann Hedbom att lämna sina uppdrag.
- Jag ifrågasätter inte deras roll som nämndsordförande utan deras metoder för att driva opinion för vad de tycker är rättvisa.
- De bedriver debatten i medierna. De har kommenterat arbetshandlingar i medierna som inte partikamraterna har sett, ger hon som exempel.

Viktiga förebilder
Att flera kvinnor enligt valberedningen tackat nej till att bli nämndsordförande beror inte på signaler petningen skickar ut, utan på personliga skäl säger hon. Hon tycker att de föreslagna kandidaterna är kloka män, men anser också att kvinnor på framträdande poster är viktiga som förebilder.
- En sån här historia gagnar inte politiken och lusten för någon att börja med politik.
Hon tror att det finns en risk för att jämställdhetsarbetet tar ett steg tillbaka när ordförandeposterna domineras av män, något det gäller att vara uppmärksam på.
- Det jag ser är att vi för med oss andra metoder. Arbetarrörelsen är hierarkiskt konstruerad och byggd på industrisamhället.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons