Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S söker stöd för sin politik

GÄVLE Socialdemokraterna i Gävle bjuder upp till pardans i stadshuset. Men vem tackar ja? - Det är svårt att diskutera med dem, säger Kenth Lövgren, fp. - Om vi får en förfrågan kommer vi naturligtvis att diskutera, säger Ulla Andersson, v.

Annons
Efter budgetnederlaget i fullmäktige vill socialdemokraterna hitta en stadig och långsiktig samarbetspartner i stadshuset. Enligt arbetarekommunens ordförande, Ulrica Messing, är kristdemokraterna uteslutna. Om partnerskapet ska ge majoritet i fullmäktige återstår därmed endast tre partier; moderaterna, folkpartiet och vänsterpartiet.

Koalitioner mellan s och m förekommer förvisso i andra kommuner, men moderaternas oppositionsråd Björn Franksson tror inte att partiet kommer att få någon invit. Han ifrågasätter också vad moderaterna skulle få ut av att tacka ja.
- Jag är tveksam. Men i första hand måste man se om ett samarbete kan leda till att det förs en något mer moderat politik i Gävle än eljest. Kan man se det, då får realpolitiken gå före ideologin, säger han.

Också folkpartiets oppositionsråd Kenth Lövgren är skeptisk till ett långtgående samarbete. Trots att s och fp står nära varandra i många frågor är utsikterna dåliga, menar han.
- Budgeten är ett exempel på att det är svårt att ha med socialdemokraterna att göra. Vi förde diskussioner om ett alternativ men kunde inte enas. De har sina direktiv från arbetarekommunen vilket gör att det är på deras villkor man ska förhandla. De är inte beredda att ge med sig och gå halva vägen var, säger han.

Kommunalråd Mats Ågren, s, vill helst samarbeta med vänsterpartiet. Ulla Andersson, oppositionsråd för vänsterpartiet, lämnar dörren öppen.
- Det vi kan vinna med att ingå i en majoritet är att få igenom vår politik. Hoppande majoriteter är en väg som socialdemokraterna har valt att gå tidigare och nu har de insett det inte håller. Det blir svårt och ostadigt att arbeta på det sättet, säger hon.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons