Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så handskas man med rörbomber

/
  • Innan man tänder stubinen ska rörbomben förankras i marken eller surras vid en pinne. Men det kan vara svårt när det är tjäle. Eje Berglund visar en enkel lösning som att fylla en hink med grus och ställa rörbomben där. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Den 19-årige mannen skulle undersöka varför raketen inte brann av. Då exploderade den i hans ansikte.
- Utbildning är det allra viktigaste, säger Eje Berglund, pyroteknisk expert i Gävle.

Annons
Olyckan inträffade under natten till i går i Mohed utanför Söderhamn. Vid en klubbstuga hade tiotalet ungdomar samlats. Bland fyrverkerierna de skulle avlossa fanns en så kallad rörbomb - ett avlångt rör med krutladdning i ena änden som skjuter en projektil rakt upp i luften.
Men rörbomben fungerade inte som den skulle. 19-åringen ställde sig framför mynningen för att bättre se vad som gått fel. Då brann laddningen av.
"Pjäsen briserade i ansiktet på ynglingen. Han avled omedelbart", skrev Gävlepolisens vakthavande befäl i ett pressmeddelande några timmar senare. Då hade man hunnit berätta för föräldrarna.

Det var andra gången på kort tid samma slags bomb var aktuell i Gävleborgs län. Medan attentatet mot Tomaskyrkan var avsiktligt var händelsen utanför Söderhamn en tragisk olycka.
- Ingen av händelserna borde leda till ett totalförbud, anser Eje Berglund, pyroteknisk expert känd som arrangör av stora fyrverkerier i Gävle.
- Just det här med att titta ned i bomben är det allvarliga, säger Eje Berglund och beskriver den aktuella pjäsen.

I branschkretsar kallas den fyratums-bomb. Röret av hård papp är kanske 60 centimeter högt med en diameter av omkring tio centimeter. På pjäsen finns en långsamt brinnande stubin. Inne i pjäsen övergår den i en stubin som brinner med 30 meter per sekund, alltså dramatiskt mycket snabbare.
Stubinen antänder 45 gram krut i botten av röret. En projektil som väger tre hekto slungas 100 meter upp i luften.
Krafterna är livsfarliga.
Olyckorna är ändå få i förhållande till antalet sålda pjäser. Risken med ett totalförbud är att de som vill se ett fyrverkeri bygger själva - nog så lätt när ritningar på alla typer av spränganordningar finns utlagda på Internet.
- Jag tror inte på förbud. Då börjar folk mixtra med egna grejer istället. Utbildning är det allra viktigaste, säger Eje Berglund.
- Tar man bort alla risker tar man bort allt det roliga också.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons