Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan Skutskärs nya äldreboende bli – men politikerna är oense om hur jättesatsningen ska finansieras

/
  • Så här är det tänkt att det nya äldreboendet på Tallmon ska se ut. Illustration: WSP

Tidigast hösten 2018 kan de äldre som tvingats flytta till Gävle från mögeldrabbade Östangård i Älvkarleby flytta tillbaka till sin hemkommun. Men politikerna är oense om hur jättesatsningen på ett nytt äldreboende i Skutskär ska finansieras.

Annons

Sedan i höstas hyr Älvkarleby kommun 36 platser på Attendos privata äldreboende i Bomhus i Gävle. Detta sedan Östangårds demenscentrum i Älvkarleby fick evakueras på grund av svartmögel. Både personal och boende hade då under en längre tid haft besvär av möglet som upptäckts ett halvår tidigare.

Läs mer: Demenssjuka måste flytta under mögelsanering

Eftersom flytten är tillfällig har Skatteverket gått med på att de äldre kan fortsätta vara folkbokförda i Älvkarleby medan de bor i Bomhus. Men det ser ut att bli minst en treårig Gävlevistelse innan de kan flytta tillbaka till sin hemkommun. Och då blir det inte till Älvkarleby, utan till Tallmon i Skutskär cirka fem kilometer därifrån. Kommunpolitikerna är eniga om att de vill bygga ett helt nytt boende där, både för äldre med och utan demens.

Det innebär att ungefär tre fjärdedelar av det befintliga äldreboendet på Tallmon kommer att rivas. Övriga delar renoveras och integreras i det nya byggnadskomplexet.

Det rör sig om en jättesatsning för minst 300 miljoner kronor. Men oppositionspolitikerna Bo Janzon, M, och Kenneth Holmström, M, tycker att det tar för lång tid för den styrande majoriteten att komma till skott.

– De har inte presenterat några lösningar på hur satsningen ska finansieras. Eftersom vi tycker att det är bråttom har vi tagit fram ett eget förslag, säger Bo Janzon.

Läs mer: Boende på Östangård får flytta till Gävle

I en motion till kommunfullmäktige skriver de att Älvkarlebyhus borde använda sig av sin goda soliditet för att finansiera bygget. De föreslår även att det kommunala bostadsbolaget ska sälja av en del av sina lägenheter för att kunna bygga nya hyresrätter.

"Vi vill inte hamna i nya situationer likande Tallmons och Östangårds misskötsel som enbart kan lastas på en svag styrning och ledning", skriver de.

Men omsorgsnämndens ordförande Anett Aulin, S, håller inte med om att den styrande majoriteten har agerat svagt eller långsamt i frågan.

– De slår in öppna dörrar med sin motion, säger hon och menar att arbetet med att planera det nya äldreboendet pågår för fullt.

– Vi försöker skynda på det så mycket det bara går.

Men förslaget att Älvkarlebyhus ska finansiera bygget tror hon inte på.

– De ska ju syssla med vanliga bostäder, inte äldreboenden. Det finns inget intresse från deras sida att gå in i det här, säger Anett Aulin.

Finansieringen hoppas hon i stället ska gå att lösa genom att kommunen tar lån.

– Vi vet också att staten skjuter till extrapengar till välfärden nu, säger hon.

Den 20 juni är det meningen att kommunfullmäktige ska besluta om bygget som då kan stå klart hösten 2018.

Läs mer: Östangård utryms till Bomhus

Mer läsning

Annons