Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns statsrådet Palme

/
  • \nFoto: LEIF JÄDERBERG Hyllar Palme. Det före detta statsrådet Thage G Peterson har skrivit en bok om hur han minns vännen och arbetskamraten Olof Palme. I går besökte han Folkets Hus i Gävle. - Jag vet att alla inte delar min bild. Alla har rätt till en egen tolkning, men jag vill lyfta fram hans mänskliga sidor, säger han.

GÄVLE
Varje morgon när Olof Palme vaknade visste han att han skulle få en massa skit kastad på sig under dagen. Som statsminister var han förberedd på att vara ett hatobjekt och ett förtalsobjekt för många människor.

Annons
Det menar före detta statsrådet Thage G Peterson som skrivit en bok om hur han minns vännen och arbetskamraten Olof Palme.
I går besökte han Folkets hus i Gävle.

Ville röra om i grytan
- Förutom Karl Staaf har ingen svensk politiker varit så älskad och hatad som Olof Palme. Han ville röra om i grytan, han ville använda starka uttryck när han talade. Han funderade mycket på vilka uttryck han skulle använda när han talade till gruvarbetare eller till personalen i skolbespisningen. Han vågade visa känslor och jag tror att det bidrog till att röstdeltagandet i valet 1982 var så högt som 92 procent, säger Thage G Peterson.

Väckt reaktioner

De knappt 30 personer som kommit för att lyssna fick höra en rad anekdoter om hur statsministern agerat i olika situationer.
Författaren refererade också passager ur boken som väckt en hel del reaktioner från olika håll.
- Jag vet att alla inte delar min bild av Olof Palme. Alla har rätt till en egen tolkning, men jag vill lyfta fram hans mänskliga sidor. På förlaget, Bonniers, finns två stora pärmar med kritik mot min bok. Jag har bland annat läst en artikel där det påstås att Olof hade en sval inställning mot terrorismen. Tvärtom var han obarmhärtig mot terrorismen. Han sa att Sverige skulle vara en fristad för förföljda åsikter och tankar, men inte för terrorism och internationell brottslighet, säger Thage G Peterson.

Tillräckligt stark
Han avfärdade även andra påståenden som han tycker är felaktiga, till exempel att Olof Palme blev socialdemokrat av karriärtaktiska skäl istället för ideologiska.
- Det stämmer inte. Han var tillräckligt intellektuellt stark för att göra en annan politisk karriär om han hellre hade velat det. Det var erfarenheterna av resor i USA och i Asien som låg bakom hans personliga ställningstagande att bli socialdemokrat, säger Thage G Peterson.

ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons