Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska det smaka!

/

I går bjöds det på nicaraguansk matglädje i Gävle.
Efter en vecka med svensk mat kunde utbytesstudenterna bjuda på mat från sitt hemland.
– Vi testade er ruttna fisk och det var fruktansvärt, skrattar Daniel Gutirrez.

Annons

Vasaskolan har tillsammans med pingstkyrkan ett utbytesprojekt med PMU Interlife som jobbar mot droger och fattigdom i Nicaragua. Projektet bekostas av SIDA och under två veckor har tio elever från Nicaragua besökt Gävle och Vasaskolan.

– Den största skillnaden är helt klart vädret. När vi klev av planet tänkte vi att det var väldigt vackert och vitt men när vi steg ur bilen var det inte alls lika trevligt längre, skrattar Daniel Gutirrez.

Under sitt Sverigebesök har de hunnit med en hel del och självklart har de också smakat på en hel del svensk mat.

– Det som heter surströmming var fruktansvärt. Bara lukten... Men jag gillar er lax, både rökt och stekt, det var väldigt gott, säger han.

Även om de uppskattar den svenska maten så ville de ändå passa på att bjuda sina nya svenska kompisar på nicaraguansk mat. Med hjälp av en del ingredienser som de tagit med sig hemifrån lagade de i går riktiga enchiladas och tortillas.

– De tortillas som man kan köpa i butiken här är inget vidare. Därför hade vi med oss riktigt majsmjöl, förklarar han.

Gruppen har varit här i drygt två veckor och de ska åka hem på onsdag. Men det blir inte sista gången som de nicaruguanska och de svenska ungdomarna ses.

– Snart ska jag, två lärare från Vasa och tio elever åka till Nicaragua och hälsa på dem. Det är en del av utbytet, förklarar ungdomspastorn Anna-Sara Bergwall. Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons