Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska vården fungera i sommar

GÄVLE/SANDVIKEN
Landstinget utökar sin vårdfördelargrupp liksom samarbetet med primärvården och kommunen inför sommaren.

Annons
I år stänger man cirka 80 platser på länssjukhuset Gävle/Sandviken, något färre än i fjol.

Även kirurgen
Förra sommarens lyckade försök med att läkare, sjuksköterska och arbetsterapeut tillsammans såg till att patienterna hamnade rätt inkluderar i år även kirurgen.
Förutom två läkare inom medicinblocket ska även kirurgens bakjour i sommar kunna delta i bedömningen av akutens patienter. Behöver de läggas in och var i så fall? Eller räcker det med att de får träffa en familjeläkare eller får tid hos en specialist?
En sjuksköterska på akutmottagningen ingår i gruppen liksom en distriktssköterska från primärvårdens familjeläkarjour intill akuten. En arbetsterapeut ska se till att vården fungerar när patienten lämnat sjukhuset.
- Förra sommaren gick väldigt bra, säger Ingela Kofoed Pedersen, vårdutvecklingschef på länssjukhuset.

Bra samarbete
Hon tycker att landstinget har ett bra samarbete med kommun och primärvård. Gävle kommun har till exempel en biståndshandläggare som ska hjälpa sjukhusgruppen.
Men det finns orosmoment inför sommaren. Halveringen av Bomhusgårdens platser är en. En annan är den lagändring som träder i kraft mitt i semestertid den 1 juli om att ingen får skrivas ut utan att det finns planering för vad som händer sedan. Bra för patienterna, men om det inte fungerar kan det bli ont om plats på sjukhuset.
- Det ställer större krav på läkargruppen, säger Ingela Kofoed Pedersen.
Nu har kommunen ansvaret att ordna för patienterna när läkarna anser att de är medicinskt färdigbehandlade.
Ingela Kofoed Pedersen tycker att de samarbetar bra med både primärvården och kommunerna för att få de nya rutinerna att fungera.

Fler platser
Länssjukhuset har i år cirka 15 sängplatser fler under sommaren jämfört med i fjol. De 24 geriatriska platserna i Sandviken stänger på grund av personalbrist, men annars fungerar lung-, infektion- och medicinkliniker som vanligt.
Kirurgen stänger mellan tio och 14 platser, ortopeden 20. Den medicinska rehabiliteringen stänger alla 18 platser under tre veckor och åtta under övrig semesterperiod. Barnkliniken stänger fyra platser, onkologen fem och kvinnokliniken fem.

Mer läsning

Annons