Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten skärps efter stölder på barnkliniken

/
  • William Korsell letar förgäves efter Playstation-spelet på den vanliga platsen. Någon stal det under den gågna helgen.

GÄVLE De sjuka barnen får något roligt att tänka på när de spelar dataspel. Det brydde sig inte tjuven om när han stal spelen från barnkliniken på Gävle sjukhus.
- Att stjäla från sjuka barn, det är så beklämmande, säger Anna Flybring, barnsjuksköterska.

Annons
Sjuårige William Korsell letar undrande efter Playstation-spelet. Det står inte där det brukar eftersom det stals någon gång under den gångna helgen.
Tjuven tog sig in utan att bryta upp någon av dörrarna och polisen har inga spår.

Enda iakttagelsen gäller en man utan klart ärende på sjukhuset som gick omkring med en ryggsäck.
Förutom Playstation stals ett Nintendo-spel. Dataspelen ger både barnen något annat att tänka på och sjuksköterskorna tid att sköta sina jobb. Och man har knappast råd att ersätta de stulna spelen.
- Det finns inga pengar till det. Spelen vi hade köpte vi in för skänkta slantar. Vi handlade på Internet och lyckades pruta eftersom det var till sjuka barn, säger Anna Flybring, sjuksköterska.

Gävle sjukhus är en relativt öppen inrättning. Det går inte att låsa patienterna ute. De som söker hjälp ska naturligtvis kunna ta sig in. Öppenheten märks till exempel när GD besökte barnkliniken. Det gick att gå genom entrén, in i hissen och ända fram till mottagningen vid barnkliniken utan att någon frågade om vårt ärende.
- Det är en hel del inbrott och stölder, intygar Christer Magnusson, säkerhetschef på sjukhuset.
- Vi gör allt vi kan, men det hjälper inte. De stjäl sådant som är lätt att stjäla, som plattskärmar. Då är ändå personalen alert och frågar personer de reagerar på vad de har här att göra, säger säkerhetschefen.

Stölderna har tvingat sjukhuset till nya åtgärder. Man håller just nu på att aktivera en mekanism i dörrarna som slår larm om de inte är riktigt stängda.
- Det kan vara så att tjuvar söker sig hit på dagtid för att förbereda genom att placera ut en sten eller något som hindrar dörren från att gå i lås, beskriver Christer Magnusson.
Det kommer den aktiverade låsmekanismen att förhindra eftersom en lampa blinkar på en kontrollpanel om dörren inte gått i lås nattetid.
Vid barnkliniken känner man viss oro över att det rör sig obehöriga personer i omgivningen på sena kvällar och nattetid. Och att man spanar i förväg.
- Det är precis som att någon varit här för att rekognoscera. Otäckt, säger Anna Flybring.
Det är i högsta grad osäkert om de sjuka barnen får några nya spel.
I sjukhusbudgeten finns knappast pengar till något som inte är medicinskt nödvändigt.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons