Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerheten skärps vid tingsrätten

GÄVLE
"Finskt pass. Tio miljoner US-dollar. Annars".

Annons
Det förtäckta hotet hittades i en brevlåda vid tingsrätten under torsdagen.
När Domstolsverket vill höja säkerheten för sina anställda vid landets domstolar kan expeditionsvakter med polismans rätt bruka våld mot allmänheten och övervakningskameror kan snart vara införda på tingsrätten i Gävle.
- Det har varit förtäckta hotelser och otrevligheter. Men jag har klarat mig bra, säger Karl-Axel Bladh, chefsdomare.
De flesta "hot" är av den mindre allvarliga karaktären som det meddelande som hittades i torsdags. En okänd man som besökte tingsrätten med oklart ärende klottrade ned texten på en sida i en bok, rev ut sidan och lämnade lokalen.
Eftersom mannen betedde sig allmänt underligt såg en receptionist efter vad han stoppat ned i brevlådan.

Många hotas
En långt allvarligare bild av risken att utsättas för hot avslöjas i den stora medarbetarenkät Domstolsverket låtit göra bland sina anställda i hela landet.
Var femte chefsdomare och var sjunde ordinarie domare hade utsatts för hot eller våld i sitt arbete - i den administrativa personalen hade så många som var åttonde drabbats av hot eller våld.
Att öka säkerheten kostar pengar, närmare bestämt 16 miljoner i hela landet enligt Domstolsverkets prognos.
Flera nya inslag väntar. Bland annat bör expeditionsvakter utbildas av polisen till att få ordningsvaktsförordnande, det vill säga polismans befogenhet att bruka våld mot allmänheten.
I Gävle tingsrätt krävs antagligen att yngre personer anställs men pengar till nyrekryteringar lyser fortfarande med sin frånvaro.

Övervakningskameror
Övervakningskameror bör installeras för att bevaka utrymmen dit allmänheten har tillträde. Det är särskilt aktuellt i Gävle tingsrätt som på nedre planet där förhandlingssalarna och allmänna utrymmen finns är byggd med två långa korridorer i vinkel, omöjliga att ha uppsikt över från receptionen.
- Jag räknar med att det blir aktuellt med kameror, säger Karl-Axel Bladh.
Länsstyrelsen som först måste ge tillstånd är dock erkänt restriktiv att tillåta övervakning av lokaler där vem som helst kan råka befinna sig, exempelvis som vittne.
Förklaringen till att säkerheten ska förbättras är en rad uppmärksammade överfall och incidenter i landets domstolar på senare tid. Till exempel knivhöggs en åklagare svårt vid tingsrätten i Östersund i december 2001.
I augusti förra året slog en 47-årig man sönder en toalett på tingsrätten i Gävle. Handfatet lossnade från sina fästen och innertaket revs ned. 47-åringen lämnade också blodspår efter sig på golvet. Han greps kort därefter av polis.


MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons