Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete med Gävles moské efterfrågas

/

Mer tydlighet från Gävles moské kring den våldsbejakande islamismen. Det efterlyser folkpartiets toppnamn i Gävle, Helene Åkerlind.
– Där har man mycket att göra, säger hon.

Annons

I fredags lämnade folkpartiet in en motion om att det bör upprättas en handlingsplan mot våldsbejakande extremistmiljöer.

En del av arbetet bör vara att samarbeta med Gävles moské tycker Helene Åkerlind.

– Vi har en aktiv moské i vår stad och då måste vi också vara med som samhälle och bygga upp ett samarbete där.

På eget initiativ bokade hon in ett studiebesök i slutet av juli där hon fick en guidad rundtur i moskén. På samma sätt kommer de resterade kommunalråden guidas den 19 augusti.

– Då behöver vi sätta oss ner och ta en diskussion om hur vi kan samverka i framtiden. Vi behöver en relation så man har en öppen kanal.

Är det ett problem att moskén inte vill prata med Gefle Dagblad?

– Jag tror att det är ett problem när man inte vill prata, förklara och försvara i den offentliga debatten. Det tycker jag är ett problem för demokratin.

Helene Åkerlind efterlyser liknande initiativ som tagits i Eskilstuna och flera andra städer.

– Man behöver tala om att Koranen inte behöver tolkas på det här sättet utan vara tydlig i den tolkning som visar att man inte ska främja och ansluta sig till våld och kriget i Syrien.

Så du anser att man inte varit tydlig?

– Jag har svårt att säga att man varit jättetydlig men kan konstatera att i Eskilstuna har det varit jättetydligt. Jag tycker att det är att rekommendera och det känns tryggt och skönt att det är så tydligt i den moskén.

Mer läsning

Annons