Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete räddar sommaren

GÄVLE
En tuff tid väntar inom den sommarstängda sjukvården i Gästrikland.

Annons
Men med gemensamma krafter räknar landstinget och kommunerna med att klara uppgiften.
- Vi har riggat lösningar som vi känner oss trygga med, säger sjukhusdirektör Lena Munkhammar.
Som vanligt sker en omfattande nedrustning av sjukvården inför sommaren. Personalen ska ha semester och det gör det nödvändigt att hålla stora delar av verksamheten stängd.
Den tilltagande sjuksköterskebristen har gjort det svårare än tidigare att klara bemanningen.
- Inom primärvården är det helt omöjligt att få tag på vikarier. Vi har de distriktssköterskor vi har och får försöka använda dem på bästa sätt, säger primärvårdsdirektör Anneli Hultman.
Även inom Gävle kommuns äldrevård görs platsneddragningar.
- Det innebär att det blir ett extra tryck på hemsjukvården i sommar, framhåller Anneli Hultman.
På länssjukhuset har man anlitat uthyrningsfirmor för att täppa till luckor i bemanningen. Sammantaget är det en bräcklig organisation som ska klara vården över sommaren.
- Det gäller att folk håller sig friska, konstaterar Lena Munkhammar.

För att skutan ska hållas flytande krävs ett nära samarbete mellan sjukhus, primärvård och kommuner. På den punkten är parterna mycket optimistiska. Ett nätverk av vårdkoordinatorer har med framgång använts under flera somrar och det har byggs ut ytterligare i år. Koordinatorerna ska se till att in- och utskrivning av patienter fungerar så friktionsfritt som möjligt och att det begränsade antalet vårdplatser används på bästa sätt.
- En viktig uppgift för koordinatorerna är att planera åtgärder för de akutpatienter som inte kan läggas in utan får vända hem igen. Även de ska känna sig trygga med omhändertagandet, säger vårdutvecklingschef Ingela Kofoed-Pedersen.

För länssjukhuset blir det en utmaning att klara den ökade inströmning av akutfall som väntas från södra Hälsingland. Som GD tidigare berättat ska ambulanstrafiken styras om så att fler transporter går till Gävle. Meningen var att detta skulle ske först efter midsommar men efter vädjanden från sjukhusdirektören vid det hårt belastade Hudiksvalls sjukhus har omdirigeringen redan inletts.
I genomsnitt kommer det att handla om en ökning med tre patienter per dygn.
Det kanske inte så låter så mycket men kan bli kännbart ändå.
- Fem-sex vårdplatser på kirurgen och kanske lika många på ortopeden måste vikas åt de här patienterna, konstaterar Charlie Nihlén, verksamhetschef vid kirurgkliniken.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons