Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samråd om nytt köpcentrum

VALBO
Lantbrukaren Bo Wretblad är fortsatt kritisk mot planerna på en utbyggnad av Valbo köpcentrum söder om riksväg 80 på den mark han arrenderar. Han och länsstyrelsens lantbruksdirektör ska nu diskutera byggplanerna med kommunledningen.

Annons
Mötet blev bestämt på gårdagens samråd inför planarbetet, ett möte han blivit lovad tidigare.
- Det här är fruktansvärt dåligt förberett, säger Bo Wretblad.

Inga alternativ
GD har tidigare berättat om att byggplanerna hotar gårdens framtid. Han tycker att det är märkligt att kommunen låter sig styras av Tedoval, som äger köpcentrumet, då man väljer att bygga ut i Valbo i stället för att etablera sig i anslutning till Ica i Hemlingby. Han anser att kommunen skulle ha presenterat fler alternativ.
- Jag har hört väldigt få som tycker att det här är en bra idé, säger Bo Wretblad.
På samrådet var också Gävle fältrittklubb, Valbo sportskytteklubb, Valbo skyttegille och Gävle skoterklubb som alla använder området. På måndag ska Sten Hammar, planarkitekt på Bygg & miljö, träffa ridklubbens medlemmar på ett möte.
Inom de närmaste veckorna väntar samråd med Tavlanborna som bor grannar med området. De har skrivit en protestlista mot byggplanerna till kommunen, liksom de boende norr om riksväg 80 som oroar sig för den ökande trafiken. Samtidigt som planarbetet börjat är den handelspolicy som föreslår området som nytt köpcentrum fortfarande ute på remiss. Många intressen berörs. Sten Hammar tar upp områdets betydelse för friluftslivet. Vilket intresse väger då tyngst?
- Det är en politisk fråga. Kommunstyrelsen ska väga de här intressena, säger Sten Hammar.
Ett förslag på detaljerad översiktsplan hoppas han kunna skicka ut på remiss före halvårsskiftet.

Mer läsning

Annons