Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre ekonomi för kommunen

Gävle kommuns ekonomiska resultat för 2012 landade på plus 151,7 miljoner kronor. Men utan en stor återbetalning av en försäkringspremie hade det sett betydligt sämre ut.

Annons

Sedan 2003 har kommunen haft en positiv resultatutveckling. De finansiella målen har uppnåtts med råge.

Men under de senaste åren har resultatet sjunkit om man räknar bort vissa engångsintäkter.

Årets resultat på 151,7 miljoner kronor hade exempelvis bara landat på 33,3 miljoner om det inte vore för att kommunen har sålt en hel del mark.

Dessutom fick kommunen en oväntad återbetalning på 79 miljoner kronor från AFA Försäkring som försäkrar kommunanställda vid exempelvis sjukdom. Genom att färre blivit sjukskrivna sedan sjukförsäkringssystemet gjordes om 2008 så har försäkringsbolaget fått mer pengar över.

Och ett resultat på 33,3 miljoner är långt under det finansiella målet på två procent som anses vara god ekonomisk hushållning.

Flera av nämnderna redovisade underskott. Störst underskott hade socialnämnden, mycket beroende på ökat stöd till människor som inte klarar sin försörjning. Även omvårdnadsnämnden gick back på grund av ökade kostnader för hemtjänst. Och tekniska nämnden fick högre kostnader än väntat för snöröjningen.

Årsredovisningen ska senare i vår debatteras av kommunfullmäktige. Till dess ska även revisorerna ha granskat räkenskaperna.

Mer läsning

Annons