Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt stöd hårt slag för GGIK

GÄVLE
Minskningen av det lokala aktivitetsstödet leder troligen till kraftigt höjda medlems- och deltagaravgifter eller färre träningstider för barnen och ungdomarna inom GGIK:s innebandyförening.

Annons
På något sätt måste man försöka ta igen pengarna som försvinner den 1 juli, då stödet minskar från 6,50 kronor per timme och person till 2,75. Nästa år ökar det något till tre kronor.
Det är lite drygt 100 000 kronor som försvinner för föreningen på en säsong. En inte oansenlig del av omsättningen på 1,3 miljoner kronor för de 21 lag man har igång.
Läggs det helt på medlemsavgifterna så blir det 165 kronor extra att betala för föräldrarna. Har de många barn eller om barnen håller på med många idrotter så kan det bli svårt att ha råd med. Då kan man tappa deltagare.
- Det som svider mest är att de gör minskningen retroaktivt. Det här är ju pengar vi har räknat med i vår budget under resten av året. Jag blev väldigt trött när det här stod klart. Vi jobbar helt ideellt och det är svårt att plocka tillbaka pengarna, säger Lasse Öbrink som är ungdomsansvarig i föreningen.

Sänkt stöd till föreningar
Som GD har berättat tidigare så tog kultur- och fritidsnämnden beslut att sänka det lokala aktivitetsstödet till idrottsföreningarna. Ett kommunalt stöd som går till barn- och ungdomsverksamhet för åldrarna sju till 20 år.
För GGIK täcker de 180 000 kronorna knappt hyrorna för träningstider i idrottshallarna under en säsong.
Bingolottoförsäljningen står för en viktig inkomst i dag när var och en av de 609 licensierade spelarna på olika nivåer säljer två lotter i veckan året runt. Men det är inget som man kan lita på till hundra procent framöver. Och definitivt inte en källa som man kan ösa mer ur, menar Lasse Öbrink.
- Nu får klubben åtta kronor och de olika lagen sju kronor för varje såld lott. Det kan bli så att vi tar ut hela summan, funderar han.

Föräldrar får betala
Men eftersom lagens andel går till overaller och liknande saker utanför klubben så hamnar den kostnaden i slutändan på den som betalar, oftast en förälder.
Ökad sponsring för att för att klara ungdomsidrotten är inte att tänka på eftersom man har fullt upp med att locka såna till herrarnas seniorlag.
Folk pratar hela tiden om kommunens besparing och hur den drabbar barn och ungdomar, säger Lasse Öbrink. Telefonen går varm till honom när oroliga föräldrar undrar vad det får för följder. De är irriterade över politikernas agerande.
- Önskescenariot är att de höjer bidraget igen. Jag hoppas att de funderar lite mer över hur det drabbar ungdomarna och gör en annan omfördelning av sina pengar över nämnderna, säger han.


Mattias
Jonsson
026-15 96 12 mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons