Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkta miljömål gav lysande bokslut

/
  • Så här bra såg miljöbokslutet för 2007 ut. Politikerna såg inte att många av de gula symbolerna ska vara röda och markera misslyckanden. Foto:

GÄVLE Gävle kommuns miljöbokslut för 2007 såg lysande ut.
Av elva sura gubbar, som fanns med i förra årets bokslut, fanns bara tre kvar.
Men redovisningen stämmer inte - något som politikerna i mark-, miljö- och planberedningen inte upptäckte.

Annons
Förra året var kommunalrådet Per Johansson bekymrad över hur miljöarbetet i Gävle bedrevs. Tre av kommunens miljömål verkade omöjliga att uppnå, liksom åtta av de delmål som kommunen satt upp.

Men när mark-, miljö- och planberedningen, som består av kommunalråd och oppositionsråd, fick ta del av kommunens miljöbokslut för 2007 i onsdags var läget plötsligt ett helt annat. Av de elva röda sura gubbar som markerade mål som kommunen misslyckats att nå fanns bara tre röda gubbar kvar.
- Det är en klar förbättring, sa Per Johansson nöjt och pekade på de hearingar om miljömålet som han anordnade förra året som en orsak till detta.
Men orsaken till att miljöbokslutet såg så bra ut är en annan: man sänker målen. Den redovisning politikerna fick avser i flera fall möjligheten att nå de nya lägre miljömål som man föreslår för de kommande åren, inte att nå de mål som faktiskt har gällt.
- Det är ingen bluff, det är ett tankefel, säger planeringschef Göran Berfenstam.
- Vi bluffar aldrig, men vi vill naturligtvis gärna framhålla det som ser bra ut, säger han.

Ett av de delmål som borde ha redovisats som ett misslyckande för kommunpolitikerna gäller busstrafiken.
Det delmål som kommunfullmäktige har fastställt och som har gällt i tre år nu säger att år 2008 ska antalet bussresor i Gävle ha ökat till sju miljoner om året.
Trots att antalet bussresor år 2007 bara hade kommit upp till sex miljoner, redovisades det här delmålet som möjligt att nå, med en gul gubbe. Samtidigt föreslås att man ändrar delmålet så att man får tiden fram till 2015 på sig att nå upp till drygt sju miljoner resor om året.
- Att nå det delmålet redan 2008, nej det är nog inte realistiskt. Det går nog inte. Vi har gjort en tankelapsus, och redovisat möjligheten att nå det nya målet i stället, säger Göran Berfenstam.
I dag ska tjänstemännen på kommunledningskontoret gå igenom miljöbokslutet en gång till för att se hur kommunens miljöbokslut ser ut när redovisningen är korrekt.

Mer läsning

Annons