Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säpo synade biståndsgruppen

GÄVLEBiståndsgruppen i Gävle och den lokala hyresgästföreningen var två av de organisationer som granskades av Säpo i jakten på säkerhetsrisker.

Annons
Så sent som 1991 fick Gävleborgs biståndsgrupp en egen akt i Säpos arkiv. Organisationen bedömdes av Säpo vara en täckmantel för den kommunistiska organisationen KPML(r):s politiska verksamhet.
- Det är oförskämt, rent ut sagt. Den som har skrivit det måste vara imbecill, säger Lars Lundberg, som arbetat i biståndsgruppen sedan 1985, på 90-talet som ordförande och som nu är revisor i föreningen.

Säpos arbete kartlagt
Uppgifterna om Säpos aktiviteter i Gävle finns med i den rapport som säkerhetskommissionen presenterade tidigare i veckan.
Rapporten har kartlagt Säpos och den militära underrättelsetjänstens registrering och bevakning av svenska medborgare under efterkrigstiden. Kommissionen har fått tillgång till arkiverat material och rapporten visar på en långt mer omfattande avlyssning, buggning, registrering och bevakning än de flesta anat.
I några fall handlar det om rena olagligheter, i många andra fall om ett omotiverat intresse från säkerhetspolisen, som drabbat oskyldiga.
Om Gävleborgs biståndsgrupp skriver Säpo att organisationen enligt egna uttalanden bedriver biståndsverksamhet, men att det klart har "framgått att biståndsverksamheten utgör en mindre del& och att den politiska delen med klar anknytning till KPML(r) är den klart dominerande."
- Det har aldrig funnits någon sådan koppling, säger Lars Lundberg.
Han har själv varit politiskt aktiv kommunist, först i Vpk, sedan i utbrytargruppen Apk, men har aldrig haft något samröre med KPML(r).
Biståndsgruppen, som fortfarande arbetar med insamling, samlar in kläder till befolkningen i olika länder i tredje världen. Insamlingen sker i samarbete med det statliga biståndsorganet SIDA, och det samarbetet har funnits i alla år.

Inget underlag
Rapportförfattarna konstaterar också att det inte finns något underlag för den bedömning som Säpo har gjort.
Säkerhetstjänstens intresse för hyresgästföreningen i Gävle är av ett tidigare datum. I säkerhetskommissionens rapport återges ett Säpodokument från 1978, som berättar att hyresgäströrelsen i Gävle infiltrerats av medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti, SKP. Men rapportförfattarna ställer sig tvivlande om det kan kallas "infiltration", och frågar sig också om stridigheter i en hyresgästförening verkligen är av intresse för ett lands säkerhetspolis.

Överraskad ombudsman
Göte Flintberg var hyresgästföreningens 1:e ombudsman då och minns striderna med SKP:are i föreningen. Att organisationen bevakades av Säpo hade han ingen aning om.
- Nej, det kände vi inte till. SKP-arna var medlemmar som agerade väldigt kraftigt mot hyreshöjningar och mot de uppgörelser vi gjorde. Om de hade några andra syften vet jag inte, säger Göte Flintberg.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons