Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sårat vänsterparti reflekterar

/
  • Foto: NICK BLACKMONBistra tider. Albert Gibbs och Ulla Andersson berättar om ett vänsterparti som har det jobbigt efter Gudrun Schyman-skandalen.

GÄVLE
De gjorde en valförlust både nationellt och lokalt.

Annons
Socialdemokraterna valde att bryta samarbetet kring makten i Gävle och tvingade dem till opposition.
Nu skakas vänsterpartiet av Gudrun Schyman-skandalen som skapat ett ledarvakuum och lett till sjunkande opinionssiffror.
Hur står det egentligen till inom vänsterpartiet i Gävle?
- Vi måste stanna till nu efter Gudrunkrisen. Vi är sårade och måste ta reda på oss själva, säger Albert Gibbs, ordförande för v i Gävle.
- Vi måste reflektera för att se hur vi ska gå vidare. Vi kan inte bara springa på nu, menar v-oppositionsrådet Ulla Andersson.

Besvikna på Schyman
Båda säger rent ut att de är besvikna och ledsna över Gudrun Schymans försök att dra av sånt hon inte haft rätt till från skatten.
Något som avslöjades för en och en halv vecka sedan och ledde till hennes beslut att avgå som partiledare förra söndagen.
Redan tidigt stod det klart att det var en allvarlig kris som var på väg, tycker de. Och visst har den slagit hårt mot partiet. Många har svårt att skilja på Gudrun Schyman som person och partiets politik.
- Det finns de som kan göra det. Men många upplever Gudrun som en katalysator och det goda med vänsterpartiet. Men det är snuttifierat. Vi har ett garnityr med duktigt folk i partiet, menar Albert Gibbs, som inte tror att det ska vara omöjligt att ersätta röstmagneten Schyman.

Viktig ledare
Det går dock inte att förneka att hon varit en mycket viktig ledare för v.
Sedan hon tillträdde 1993 har fyraprocentsspärren varit långt borta och hon har kommit högt i mätningar över de populäraste partiledarna. Hennes sätt att tala till folk och föra fram angelägna frågor i debatten har varit ovärderligt för partiet, tycker de lokala vänsterledarna.
Gefle Dagblad passade på att träffa dem i går i partilokalen på södra Kungsgatan och diskutera det jobbiga läge som råder. Är de deppade och desillusionerade om framtiden?
Ulla Andersson och Albert Gibbs är frispråkiga både om Gudrun Schyman och om den nya situationen i Gävle. Som bekant gick partiet tillbaka i höstens val och socialdemokraterna valde att bryta samarbetet för att styra själva genom hoppande majoriteter. Ulla Andersson har fått lämna kommunalrådskorridoren och flytta sina papper till oppositionsrådskorridoren.

Inte populärt
De förstod att det kunde bli en brytning eftersom vänstern fick för stort inflytande för sossarnas smak. De ifrågasatte de maktstrukturer som socialdemokraterna byggt upp efter många decennier i ledningen och ville inte sitta stilla i båten. Inte populärt.
Redan under valnatten tyckte s-ledningen att framgångarna gjorde dem fria. Dessutom visade borgerliga partier intresse för att göra upp med dem i olika frågor.
- Så de gick till höger istället för till vänster, konstaterar Albert Gibbs bittert.
Han och Ulla Andersson tycker att vänsterpartiet gjorde stora insatser för att vrida politiken vänsterut under förra mandatperioden. De lyfte jämställdhetsfrågorna och gav de kommunanställda mer möjligheter att påverka.
Men det gjorde snarare att de socialdemokratiska väljarna tyckte sig känna igen sitt eget parti och gick tillbaka från tidigare v-röstning. Sossarna tog åt sig äran av vänstervridningen och lyckades ena arbetarrörelsen på vänsterpartiets bekostnad.
- Men det finns två viljor inom s. Det finns de som ville fortsätta ett samarbete med oss också, menar Ulla Andersson.

"Inte mycket vila"
Valet 1998 var ett rekordval för v och man har fått lägga allt för mycket krut på det parlamentariska arbetet istället för nödvändig medlemsvård.
Den ligger högt på prioriteringslistan nu.
- Men tyvärr så har vi ju ett EMU-val framför oss och nästa år val till EU-parlamentet. Det är inte mycket tid att vila, säger Albert Gibbs.
Men de ser trots allt ljust på framtiden.
Åren i kommunstyret var dock en nyttig erfarenhet som man ska försöka förvalta. Även om de fäller många hårda ord om socialdemokraterna så håller också de dörrarna öppna för ett samregerande framöver om det kommer inviter.
De tycker också att det finns många bra kandidater som ny partiledare.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons