Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätra och Andersberg får behålla förskolor?

GÄVLE
Det är de öppna förskolorna i Andersberg och Sätra som har störst chans att få vara kvar när fem av kommunens sju öppna förskolor läggs ner i sommar.

Annons
Något beslut är dock ännu inte fattat.
- Jag har föreslagit att Andersberg och Sätra ska få vara kvar, men politikerna vill ha mer underlag innan de beslutar något, säger Elisabeth Marklund på Barn & Ungdom som utrett frågan på nämndens uppdrag.
- Det är inte alls säkert att nämnden bestämmer sig för just de här två.

Ingår i sparpaket
Nedläggningen av fem öppna förskolor ingår i det stora sparpaket som Barn- och ungdomsnämnden beslutade om i början av februari.
Enligt beslutet skulle de mest socialt utsatta områdena få ha kvar sina öppna förskolor.
Men enligt Elisabeth Marklund är det andra faktorer som gör att hon föreslår att just Andersberg och Sätra ska behållas.

Lättillgängliga
- Sociala behov finns på nästan alla öppna förskolor. Alla arbetar med utsatta familjer på sitt sätt. Det som talar för just Andersberg och Sätra är sådant som att de har stora lokaler och att det är lätt att ta sig dit med bil eller buss, säger Elisabeth Marklund.
- De öppna förskolor som kommunen driver måste vara tillgängliga för alla.
På onsdagen presenterades förslaget för ordförandeberedningen, men politikernas beslut blev att tjänstemännen måste ta fram ett utförligare underlag där plus och minus för varje öppen förskola redovisas.
I dag finns det öppna förskolor i Valbo, Bomhus, Brynäs, Hedesunda, Bergby, Sätra och Andersberg.

Behåller lokalerna
Även om fem av de öppna förskolorna ska stängas i sommar kommer kommunen troligen att behålla lokalerna.
- Besparingen gäller bara personalen på de öppna förskolorna. Det handlar om fem tjänster. Men lokalerna kommer vi att behöva som samlingspunkter för dagbarnvårdarna. Jag tror inte att vi kan få fram andra lokaler redan till hösten, säger Elisabeth Marklund.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard_gd.se

Mer läsning

Annons