Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på engelsk utbildning

GÄVLE
Från och med hösten 2004 ska inte bara elever på samhällsvetenskapligt program kunna välja internationell inriktning på Vasaskolan.

Annons
Eleverna på naturvetenskapliga programmet får samma möjlighet.
- Vi kommer faktiskt att få ett internationellt gymnasium i Gävle, med 90 elever i varje årskurs. Det är väldigt roligt, men tanke på allt annat som sparas in just nu, säger Tommy Berger, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, UAN.
Men samtidigt som UAN sa ja till naturvetenskap med internationell inriktning sa nämnden nej till att starta en dansinriktning på estetiska programmet.
- Att få ett NV-program med internationellt stuk känns mycket viktigare, säger Tommy Berger.
Bakgrunden till att man nu beslutat starta en ny inriktning på naturvetenskapliga programmet är en motion från Lena Ödéen, fp, där hon föreslog att en International Baccalaureate-utbildning skulle startas i Gävle.
IB-utbildning finns för närvarande i bland annat Bollnäs och lockar varje år några elever från Gävle.

Billigare alternativ

En utredning som Hans Hultin, Vasaskolan, gjort visar att det är fullt möjligt att starta en IB-utbildning i Gävle, men att den skulle bli dyr, cirka 20 000 kronor i merkostnad per elev.
Den internationella inriktning som man nu beslutat starta i stället kommer att kosta cirka 4000 kronor extra per elev.
Tommy Berger tror att det finns ett stort intresse för den nya inriktningen.
- Den internationella inriktningen på samhällsvetenskapliga programmet har blivit allt mer populärt. Förut hade vi en klass, men nu har vi två. Att Engelska skolan startar kommer nog också att öka underlaget, säger han.

Engelsk undervisning
Precis som på samhällsvetenskapliga programmets internationella inriktning kommer eleverna att få en del av undervisningen på engelska, och den undervisningen ska i första hand ges av en lärare med engelska som modersmål.
- I dag tror jag inte att någon lärare på den internationella inriktningen är engelsktalande. Men i och med att vi ökar volymen så ökar också möjligheten att höja kvalitén. Det här är en viktig fråga att lösa, säger Tommy Berger.
Vad satsningen på att ge fler elever i skolan undervisning på deras andraspråk innebär på sikt när det gäller utvecklingen för det svenska språket eller när det gäller elevernas möjligheter att tillgodogöra sig ämneskunskaperna har han däremot inte funderat över.
- Själv ser jag det inte som något problem att det blir allt fler engelska ord i svenskan.
I dataspråket används till exempel nästan bara engelska begrepp, men jag tror inte att det är det som gör att dataspråket blir svårt att förstå. Det är lika svårt att förstå hur en bilmotor fungerar, fast bildelar har svenska namn, säger han.
- Från Vasaskolan har det inte någon gång framförts att det blir problem med svenskan på den internationella inriktningen.
Det är en spetsutbildning som Vasaskolan nu ska kunna erbjuda, menar Tommy Berger.

Ingen elitutbildning
- Visst ställer vi större krav på eleverna, men samtidigt blir det så många platser att någon riktig elit blir det inte. Jag hoppas att fler väljer NV-programmet på det här sättet. Kanske söker fler tjejer, säger han.
Det andra förslag till ny inriktning, dansinriktning, som UAN behandlade på sitt möte fick inte nämndens stöd. Förslaget kommer från en utredning som Kultur & Fritid har gjort och som pekar på att dans är en av de mest populära fritidssysselsättningarna men att någon dansutbildning inte finns i Gävle.
Men Tommy Berger är kallsinnig:
- I mina ögon är dans ett mindre viktigt ämne och jag tror inte att underlaget är så stort.
De som vill satsa på dans får söka sig till en utbildning i någon annan kommun, säger han.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons