Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningar blir neddragningar

GÄVLE
År 2003 skulle bli det år då Gävle satsade på bättre kollektivtrafik.
Det blir tvärtom.

Annons
Dels rivs beslutet om nytt linjenät sannolikt upp nästa vecka, dels ska tekniska nämnden redan i sommar göra kraftiga indragningar av den befintliga busstrafiken.
Under sommaren kommer bussen att gå en gång i timmen på de flesta linjer, medan några linjer ställs in helt.
Jämfört med förslaget till stomlinjenät, som egentligen skulle ha införts redan i år och som innebar trafik var tionde minut på flera linjer, är detta en mycket kraftig neddragning.

Tre miljoner
Orsaken till indragningarna i sommar är att kommunen måste spara cirka tre miljoner kronor på kollektivtrafiken för trafikåret 2003-04 för att Tekniska nämnden ska kunna hålla sin budget.
Det förslag som Tekniska nämnden ska ta ställning till innebär nedskärningar på 1,2 miljoner kronor i år. Att spara mer skulle innebära en alltför stor utarmning av kollektivtrafiken och dessutom öka kommunens kostnader för skolskjutsar, skriver tekniska kontoret i sitt förslag.
Det är framför allt Andersbergsborna som kommer att drabbas när bussarna slutar gå.

En buss i timmen
Under sommaren kommer bara en buss i timmen att gå till och från Andersberg.
Nu under vintern kan Andersbergsbor som vill åka buss ner mot centrum välja mellan linje 8, med tre turer per timme, och linje 7, med två turer per timme.
I sommar får man nöja sig med en tur per timme. 8:an kommer inte att gå alls och 7:an får hälften av sina turer indragna.
Tekniska kontoret är redan nu medvetet om problemen. Det kommer att bli trångt på bussen regniga dagar, svårt att arbetspendla och svårt att ta sig med buss till Lantmäteriverket och Fjärran Höjder.
Men också andra Gävlebor som brukar åka buss får problem i sommar. De flesta linjerna, utom linje 6 mellan Sätra och Södra Bomhus, får glesare trafik.

Dras in
Bussen till Eskön och till Kubbo dras in helt under sommaren. Buss 51 från Centrum till Sörby Urfjäll försvinner för gott.
Vid skolstarten i höst återgår busstrafiken i Gävle till det normala, med undantag av ett par linjer där det blir indragningar av enstaka turer.
Också landstinget kommer att dra ner på busstrafiken, sedan kostnaderna stigit mer än beräknat.
Genom att dra in ett antal bussturer på nio olika linjer sparar landstinget 8,2 miljoner kronor på ett år. Indragningarna görs permanent och börjar gälla i sommar.
De flesta busslinjer som berörs av landstingets beslut finns i Hälsingland, men snabbussen 141 mellan Hofors och Gävle kommer också att försvinna.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons