Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Scanmining bröt mot börsreglerna”

/
  • Förundersökningen om grovt insiderbrott i Scanmining är en diger lunta, över 1 200 sidor.

Den misstänkte styrelseledamoten i Scanmining nekar i förhören till alla anklagelser om insiderbrott. Enligt honom själv ville han bara avsluta sitt engagemang i bolaget så fort som möjligt.
Men enligt börsens övervakningschef bröt Scanmining mot börsreglerna och mörkade det ekonomiska läget för aktiemarknaden. Det gynnade bland andra styrelseledamoten, som under drygt två månader sålde aktier för 31 miljoner kronor.

Annons

Det var finansinspektionen som slog larm om misstänkt insiderbrott till Ekobrottsmyndigheten. Scanmining publicerade en vinstvarning i januari 2007. Men informationen bakom den varningen borde styrelseledamoten enligt Finansinspektionen redan ha känt till långt tidigare när han sålde av stora aktieposter i bolaget.

Efter den anmälan har Ekobrottsmyndigheten lagt pussel, genomfört husrannsakan hemma hos mannen och förhört övriga styrelseledamöter. Förundersökningsmaterialet är digert, över 1 200 sidor.

Förhöret med den tidigare styrelseledamoten genomfördes i oktober förra året och i det säger mannen att han inte var så engagerad i bolaget efter sommaren 2006. Han hade svårt att komma överens med ordföranden och hade dessutom inte fått betalt för arbeten som hans egen firma utfört åt Scanmining. Han ville helst bara dra sig ur.

Ett återkommande svar på frågorna blir därför att han inte minns eller känner till det som presenteras under förhöret.

Enligt honom själv hade han ingen information som inte marknaden hade. Men börsens övervakningschef, Torsten Örtengren, säger i polisförhör att Scanmining borde ha informerat aktiemarknaden på ett tidigt stadium om bolagets problem. Det gällde både den finansiella situationen och problemen i produktionen.

Lån på sammanlagt 72 miljoner skulle förfalla vid årsskiftet, pengar som bolaget inte kunde få fram. Resultatet för det fjärde kvartalet såg dessutom ut att bli rejält mycket sämre än vad bolaget meddelat. Men informationen gick aldrig vidare till marknaden och allmänheten.

Under två veckor i november stod produktionen helt stilla och bolaget tjänade inga pengar alls. Men inte heller det fick aktiemarknaden veta. Genom att hålla tyst bröt Scanmining mot börsens regler, konstaterar övervakningschefen i förhöret. Han säger också att under en sådan period som Scanmining gick igenom hösten 2006 ska en insiderperson absolut inte handla med bolagets aktier.

Scanmining hade för övrigt redan i oktober fått kritik av börsen för brister i informationen till marknaden.

Övervakningschefen Torsten Örtengren vill invänta den kommande rättegången och vill inte uttala sig för GD.

När en av de övriga styrelseledamöterna på nytt får ta del av de ekonomiska redovisningarna som styrelsen fick under hösten 2006 säger han i ett polisförhör att styrelsen borde ha informerat marknaden om läget.

Under utredningen frågar också åklagare och polis flera av styrelseledamöterna om ett telefonmöte med styrelsen den 8 december. Utredarna har hämtat in alla styrelseprotokoll i bolaget under perioden, men mötet den 8 december är inte protokollfört. På en fråga om protokollet saknas därför att styrelsen inte ville läcka ut information om det verkliga ekonomiska läget svarar alla styrelseledamöter definitivt nej. Varför protokollet saknas kan ingen av dem ge besked om.

Mer läsning

Annons