Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scanmining utan bidrag?

GÄVLE
Det är osäkert om Gävleföretaget Scanmining får det förväntade regionalpolitiska stödet till din planerade gruvbrytningen i Västerbotten.

Annons
- 50 miljoner är ett extremt mycket pengar för oss och det är mycket sällan vi betalar ut så stora bidrag, säger Wilhelm von Seth, enhetschef på Nutek, till Dagens Industri.
Som GD berättade i går har Scanmining tagit ett stort steg mot att komma i gång med den sedan länge planerade gruvbrytningen vid Blaikengruvan i Västerbotten.
Ett konsortium investerare har beslutat gå in med ett kapitaltillskott på 55 miljoner kronor. Projektet hänger dock på att företaget beviljas regionalpolitiskt stöd från Nutek. Scanmining har ansökt om 50 miljoner kronor.
Enligt Wilhelm von Seth krävs det "något alldeles extra" för att Nutek ska betala ut en så stor summa.
- Som en jämförelse kan jag säga att vi förra året betalade ut totalt 240 miljoner kronor i regionalpolitiskt stöd, säger han till DI.
Det är sällan ett företag får hela det sökta beloppet, enligt Wilhelm von Seth.
- Vi kan tycka att ett projekt är jättebra men ändå inte vilja vara med fullt ut.
Michael Nilsson, vd för Scanmining, har läst uttalandena från Wilhelm von Seth men är inte orolig.
- Nej, jag tycker inte man kan utläsa någon tveksamhet ur de här citaten. Tvärtom kan man tolka det som att de ser positivt på projektet, säger han.
En enhetschef på Nutek kan inte gå ut i pressen och lova pengar till ett projekt innan beslut fattats, framhåller Michael Nilsson.
- Det han sagt ligger i linje med de resonemang vi fört, jag är optimistisk, säger han.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se

Mer läsning

Annons