Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schlagerfesten får guldglans

/
  • Anna Östman axlar manteln som schlagerbeskyddare i Gävle och välkomnar Melodifestivalens hov till Gävle i februari. Kungligt är temat under schlagerveckan och här i Stadshusets festsal vankas kunglig välkomstfest. Foto: Lasse Halvarsson

GÄVLE När Melodifestivalen intar stan i februari får den ett kungligt mottagande.
Kungligt är nämligen temat för veckan då schlagerslaget står i Gävle.

Annons

- Det blir franska liljor, draperingar, gult och blått och kungakronor. Allt ska få en kunglig inramning, myser Gävles informationschef Anna Östman nöjt.
Pannor har lagts i veck över hur Gävle ska utmärka sig som värdstad under veckan i februari då Gävle ska bli schlagerfestligt. Det var annonsbyrån Snell & Strandell som kläckte idén som Anna Östman nu spinner vidare på.
Från att ha varit julgeneralen som räddade Gävlebocken med impregnering axlar hon nu schlagermanteln.
- Vi vill visa att värdskapet är en av Gävles specialiteter, att vi är bra på stora mötesevenemang lika väl som nöjesarrangemang, säger hon.
Resonemanget är att det i Melodifestivalen redan finns ett starkt kungligt tema. Den har en krona som symbol, den vimlar av kungar, drottningar och jokrar, där finns glitter och glamour. Festivalen far land och rike runt på sin Eriksgata och gästar olika städer med sitt hov. Och när årets festivalfölje kommer till Gävle ska det få det bästa mottagandet någonsin, hoppas Anna Östman.
- Butiker, hotell och restauranger ska kopplas in och ha kungliga erbjudanden, säger hon.
Programmet är inte klart än och det är inte heller bestämt vilka utsmyckningar som ska göras eller var. Men några punkter är spikade.
- Det blir en välkomstfest i Stadshusets spegelsal med kunglig meny - en buffé med rätter från 1500-talet till 1900-talet. Och personalen kommer att ha kungliga kläder som vi får låna från SVT:s kostymförråd, säger Anna Östman.
Hon lovar att det kommer att märkas, i utsmyckningar och aktiviteter, att det är kunglig schlagerfest i stan under hela veckan och framförallt under den senare hälften. Och på lördagen, den 24 februari, är Gävle centrum för hela den svenska schlagervärldens intresse.
I går var Anna Östman i Stockholm på möte om Melodifestivalen.
- Det börjar formera sig, vi jobbar ganska intensivt med det här.
De omkring 13 000 biljetterna till Melodifestivalens två föreställningar i Gävle, genrep och tävling, var slutsålda kort efter att de släppts. Därför sattes en extra generalrepetition in. Även den är till större delen utsåld. Och personligen ser Anna Östman fram emot schlagerfesten. Hon har ingen given favorit bland de tävlande, dels för att hon inte hört låtarna än, men mest för att den ständiga favoriten inte är med.
- Carola är min favorit. Hon var min barndomsidol. Jag hade rummet tapetserat med bilder av henne och kunde alla låtarna, säger Gävles schlagerbeskyddare.

Sofia Öhlander
026-159617
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons