Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schörling får utreda oljekatastrof

GÄVLE Miljöpartisten Inger Schörling från Gävle ska delta i arbetet med att utreda Prestige-katastrofen.
I går valdes hon in i EU-parlamentets haverikommission som bland annat ska ta reda på vem som kan ställas till svars för fartygsolyckan när 10 000-tals ton olja läckte ut.

Annons
Den grekiskägda tankern Prestige sprang läck den 13 november förra året och sjönk sex dagar senare. Över 10 000 ton olja läckte ut och flöt in mot den spanska kusten.

Enligt Inger Schörling är kommissionens uppgift att försöka få svar på en rad frågor kring olyckan.
- Hur olyckan kunde ske, varför den skedde och hur man kan göra för att något liknande inte ska hända igen, säger hon.
- Prestige är inte den första oljeolyckan och det är bara en tidsfråga innan det händer igen.
Tung olja som eldningsolja ställer till stor miljöskada om ett fartyg går under. Ändå är det inte ovanligt att oljan lastas på gamla skraltiga fartyg. Därför har flera EU-länder efter olyckan börjat funderat över att eventuellt förbjuda enkelskroviga fartyg.

I dag är det inte utrett vem som är ansvarig för Prestige-olyckan. Kommissionens uppgift blir att försöka hitta någon som kan ställas till svars, men det är svårt när alla inblandade skyller på varandra.
- Jag anser att man har släppt det här med utflaggning för långt. Det är svårt att hitta någon ansvarig när båten ägs av en, lasten av en annan och kaptenen är inhyrd från ett tredje håll, säger Inger Schörling.
I december håller kommissionen sitt första möte. De cirka 40 deltagarna har sedan tid till april nästa år att sammanställa en rapport.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons