Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schyman höjde rösten mot krig

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERGHöj era röster mot kriget. Den uppmaningen gav Gudrun Schyman i går när hon pratade om situationen i Irak vid demokratikonferensen i Borgarskolan. I bakgrunden fotograferar initiativtagaren till konferensen, Per-Olof Flodström, en av sina förebilder.

GÄVLE
Det var tydligt att Gudrun Schyman föredrog att prata om ett hotande krig mot Irak i stället för EMU vid demokratikonferensen på Borgarskolan i går. Lika tydligt var att inställningen i båda frågorna är nej.

Annons
- Att motivera krig som ett sätt att förhindra krig är sinnessjukt. En vanlig människa som skulle argumentera så skulle behöva vårdintyg, sa Gudrun Schyman.
I stället för ett krig menade hon att omvärlden och FN skulle verka för att stärka oppositionen och stödja den demokratiska rörelsen i Irak.
- Vi måste komma ur tankesättet att det behövs militärt våld för att lösa konflikter. Det kommer alltid att finnas konflikter. Ingen kom någonsin på tanken att man skulle bomba bort den vita regimen i Sydafrika under apartheidtiden, sa Schyman.

Mothugg från Malm
Att det ändå kan uppstå situationer där militärt våld måste användas, till exempel under Andra världskriget, var en ståndpunkt som Liberala ungdomsförbundets ordförande Fredrik Malm hävdade i en debatt med den forna vänsterledaren.
- Det är alltid lättare att vara emot. Irak samarbetar inte med vapeninspektörerna, då måste FN kunna agera. Att som alternativ stödja oppositionen i Irak, vilket blodbad skulle inte det kunna resultera i? frågade han sig.
I debatten fick Gudrun Schyman även försvara vänsterns nej i EMU-frågan.
- Det viktiga är inte pengarna och valutan utan det viktiga är vad som händer med makten. Jag tycker förespråkarna kan vara ärliga och säga att de vill ha en motvikt till USA. Men då måste vi ställa oss frågan vad det är för naturligt i detta ett Europas förenade stater. Jag ser fattigdom och marginalisering av människor, sa hon.
Fredrik Malm ser dock EMU som ett bra sätt att ytterligare ena Europa.
- Vi som är unga i dag ser ett annat Europa än det som fanns när Gudrun växte upp. Vi ser att det går att utveckla och att samarbeta, att det går att göra något bra av en gemensam ekonomi. Det är bättre med kanske 350 miljoner människor som talar med en stark röst än med en massa olika, svagare röster, Fredrik Malm.

Besvärande tystnad
En stark och tydlig röst var något som Gudrun Schyman efterlyste från Sveriges regering i frågan om ett eventuellt krig mot Irak.
- Jag är besvärad över den öronbedövande tystnaden kring frågan från Göran Persson och Anna Lindh. Man har ingen åsikt i sakfrågan. I stället delar man ut stilpoäng när någon annan, som Hans Blix, uttalar sig. Alla länder har tilldelats en röst i FN och har därmed ett ansvar att verkligen ha en röst i olika frågor, sa Gudrun Schyman.
Trots den tydliga oenigheten var både hon och Fredrik Malm rörande eniga om att demokratikonferensen i sig var ett mycket bra initiativ.
- Det här är ett superbra sätt att klargöra skillnader i olika frågor. Det är särskilt viktigt i informationsarbetet inför den förestående folkomröstningen om EMU. Allt som ger forum för debatt är bra sa, Fredrik Malm.
Arrangören Per-Olof Flodströms stora engagemang och affischnamnet Schyman räckte dock inte för att fylla Borgarskolans aula där ungefär hälften av platserna var lediga i går. Men Per-Olof Flodström var nöjd, om än med viss tvekan.
- Jag vet inte man man kan vara nöjd med så få i dag och bara sex i går vid kvällsunderhållningen. Den fick ställas in, det var tråkigt. Men det har varit bra ändå, tycker jag.


Sofia
Öhlander
026-27 75 92 sofia.ohlander_gd.se

Mer läsning

Annons