Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för drogade drinkar

GÄVLE Fem kvinnor i Gävle kan ha drogats av samme man. Han påstår sig komma från Norge och bjuder på en vitfärgad drink. Sedan minns kvinnorna inte vad som hänt.

Annons
Utsikterna att gripa den okände kvinnodrogaren är inte ljusa. Man har inte kunnat konstatera att kvinnorna fått ett preparat i sig. Men gemensamma symptom gör det troligt.
- De är likartade. Allt blir svart, man får minnesförlust och mår mycket dåligt. Den kompis eller anhörige som ser det hända, att någon blir lealös och okontaktbar, ska hjälpa personen till sjukhus i stället för hem, säger Urban Fredriksson på Gävlepolisens kriminalavdelning.

Anledningen är att polisen måste spåra den eventuella drog kvinnorna fått i sig. Det kan röra sig om en både vatten- och fettlöslig substans med kort halveringstid.
Den senaste misstänkta drogningen ägde rum förra helgen. En kvinna i 20-årsåldern hade druckit en halv flaska vin under loppet av fem timmar. På en restaurang började en okänd man tala med henne. En vitaktig drink med grumlig vätska ställdes fram - just en sådan drink som flera av de fyra andra kvinnorna har nämnt för polisen.
Kort efter den första kontakten upphör kvinnans minnesbilder. Det finns inga tecken på att hon utsatts för ett sexuellt närmande. Hon befann sig på restaurangen i sällskap med en kamrat.
Förutom utseendet på drinken har polisen andra vittnesuppgifter som tyder på att samme man opererar. Han säger sig komma från Norge eller Norrland och hävdar att han bor i en husvagn.

Sedan i juli har polisen i Göteborg jagat det som tros vara flera ligor som drogar sina offer på restauranger. Ett 20-tal personer har drabbats, men den verkliga siffran är antagligen betydligt högre.
I en blodanalys har polisen konstaterat rester av morfin. Samtliga som gjort anmälan har bestulits - inte någon gång har de blivit misshandlade eller utsatta för sexbrott.
Enligt kamrater som varit med dem har personerna blivit "som galna", uppträtt irrationellt men inte aggressivt. Efteråt har de sovit i mer än ett dygn, mått fruktansvärt illa och fått en minneslucka.
En liknade blodanalys har inte kunnat göra i Gävle eftersom ingen uppsökt sjukhus i tid.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons