Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp, mer än en fickstöld per dag

GÄVLEDe två senaste veckorna har mer än en fickstöld per dag anmälts till Gävlepolisen.

Annons
De flesta som drabbats är medelålders eller äldre kvinnor.
- När man tror gott om folk är man inte vaksam, säger Kennet Andersson, stationsbefäl.
Polisen har noga följt stölderna som varit koncentrerade till de centrala delarna av Gävle och Valbo Köpcentrum. Mellan 26 juni och 7 juli rapporterades 18 fickstölder.
Flera tecken tyder på att en eller flera kringresande ligor ligger bakom stölderna.
- Fenomenet dyker upp sommartid. Det kommer en våg som dör ut, för att sedan börja någon annanstans, säger Kennet Andersson.
Ingen har gripits för någon av stölderna. Den omständigheten tillsammans med kravet på viss skicklighet bidrar till misstankarna att tjuvarna är tillresta specialister. Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har tidigare pekat på att ligorna består av personer från det forna öst som rest in i Sverige på turistvisum och livnär sig på fickstölder under sommartid, när många människor är i rörelse.

Utbildade
- Det finns de som är utbildade på det här. Det kräver en viss skicklighet, rutin och hjälp.
Ofta är det minst två personer inblandade vid en stöld. Den ene påkallar det utsedda offrets uppmärksamhet genom att fråga efter vägen eller vad klockan är. När den distraherade mannen eller kvinnan ska svara på frågan passar kumpanen på att stjäla plånboken ur handväskan eller byxfickan. Det kan också så att en person låtsas snubbla och stöter till den som samtidigt blir av med sin plånbok.

Märker stölden sent
Ytterligare två faktorer gör att polisen nästan aldrig griper någon som misstänkt för fickstölderna. Eftersom de utförs på ett raffinerat sätt kan det dröja innan den som bestulits upptäcker det. Tjuvarna är då långt borta.
Och skulle den som drabbats kunna peka ut en misstänkt har denne i det typiska fallet redan lämnat stöldgodset vidare till en tredje ficktjuv, som den drabbade aldrig sett och inte kan identifiera.
Några av de aktuella fickstölderna har skett kort efter ett bankomatuttag. Innebörden är att tjuvarna sett på när man slagit in koden. Det hjälper alltså inte att bara förvara bankkort och kod åtskilda, man måste dessutom vara vaksam när man gör uttag genom att dölja vilka siffror man slår in.

Storstadsfenomen
Organiserade fickstölder har främst varit ett storstadsfenomen. Men inte längre.
- Nej, det finns folk med pengar här också. Vi vill att allmänheten är vaksam. Står man i en kö och någon ber en att peka ut en plats på kartan måste man vara uppmärksam, säger Kennet Andersson.
Utom att skydda sin kod när när man gör ett bankomatuttag gäller det vanliga, att förvara handväskan på magen och att absolut inte ha plånboken i bakfickan.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons