Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sebastian sommarjobbar som trummis

/
  • Foto: LARS WIGERTSlagverkare. Sebastian Fernlund gör sin fjärde säsong i Furuviks ungdomsorkester.- Man träffar mycket folk och får massor med kompisar. Vi har en bra gemenskap, säger han.

GÄVLE
Från början var det pengarna som lockade Sebastian Fernlund till Furuviks Ungdomsorkester.

Annons
Förutom gratis åkband får nämligen alla medlemmar en matcheck på 50 kronor varje dag.
- Det är väl ingen riktig lön, men när jag var liten tänkte jag "wow, man kan tjäna pengar på att spela musik", säger han.
Nu är han 15 år och gör sin fjärde säsong som slagverkare i orkestern. Men nu är det inte längre pengarna som utgör den största lockelsen, utan umgänget.
- Man träffar mycket folk och får massor med kompisar. Vi har en bra gemenskap, säger han.
Redan tidigt i våras började orkestern repetera. Efter några intensiva dagar under ett läger vid Kungsberget i slutet på maj inleddes säsongen med en premiärspelning under midsommarhelgen. Nu spelar de två gånger varje dag från tisdag till fredag. På lördagarna gör de dessutom ett framträdande på Stortorget i Gävle och på söndagarna spelar de i Boulognern. Sex dagars arbetsvecka är hårda bud för en musikant.
Men Sebastian Fernlund klagar inte.
- Det vi gör på helgerna går snabbt. Spelningen på Stortorget tar bara 20 minuter, säger han.
I flera år har han spelat trummor på Kulturskolan och just nu spelar han även i ett band på Sjömanskyrkan.
Skillnaderna är stora - marschmusik med orkestern, rock och pop med bandet.
- Det är viktigt att variera. Om man inte provar på nya saker vet man ju inte om man tycker om det. Förut gillade jag exempelvis inte Jimi Hendrix, nu när vi spelat hans musik har jag upptäckt vilket geni han var.
Vad är roligast?
- Det är nog roligare med orkestern eftersom vi umgås mycket mer. De andra i bandet träffar jag bara 40 minuter varje vecka, säger Sebastian Fernlund.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se

Mer läsning

Annons