Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglare misstänks drunknad

GÄVLEEn 25-årig stockholmare befaras ha omkommit i en segelbåtsolycka i höjd med Örskärs fyr. Mannen lämnade på söndagen Gävle med en 6,5 meters hembygd segelbåt med namnet Pajazzo för att segla till Stockholm.

Annons
Båten hittades på tisdagsförmiddagen grundstött med satta segel vid Pelargrunden i Gudingefjärden söder om Björns fyr. Det är ungefär halvvägs mellan Gävle och Öregrund. Fyndplatsen ligger nära den småbåtsfarled som går i relativt skyddade vatten nära Upplandskusten förbi Forsmarks kärnkraftverk och vidare till Öregrund.
Ett stor räddningspådrag med två helikoptrar, sjöräddningssällskapets Olof Wallenius, två fartyg från kustbevakningen i Gävle och lotsbåt 743 från Bönan sattes omgående efter larmet till sjöräddningen vid 11-tiden in i en omfattande spaningsinsats.
Ännu i går kväll hade inga fynd gjorts i det stora område som spanades av både från ytan och från luften.
- Vi har sökt igenom vattnen i stort sett från Björn och nästan ner till Forsmark. Seglaren var enligt uppgift klädd i en rödvit seglaroverall. Hade han funnits i vattnet, på något skär eller mellan stenar hade vi absolut funnit honom. Spaningarna är nu avblåsta och vi är på väg hem till Bönan igen.
Det berättar båtsman Mattias Pålbrant ombord på lotsbåt 743 vid 19-tiden på tisdagen.
Den privatperson som upptäckte segelbåten var ombord och konstaterade att den var tom. Däremot fanns en del blöta kläder. Också en flytväst fanns i båten. Både fock och storsegel var satta. Focken var skörad och storseglet låg delvis i vattnet.
Haveristen bogserades under eftermiddagen in till hamnen i Ängskär helt nära fyndplatsen. Båten läckte inte in vatten och förutom de förstörda seglen hade den inga synliga skador.
- Det som gjort det svårt är att vi egentligen inte vet var upprinnelsen till olyckan var och när den inträffade. Vi vet bara att båten lämnade Gävle på söndagen.
Det säger Peter Lindquist, presstalesman vid sjöräddningscentralen i Göteborg.
Mycket talar för att olyckan inträffade i det hårda väder som rådde på måndagskvällen och att 25-åringen bestämt sig för att ta sig ner i Öregrundsgrepen nära land via småbåtsfarleden.
Vid 20-tiden på måndagen hade vinden vridit från sydsydost till nordväst och ökat till kuling. På Örskär uppmättes medelvinden till 18 meter per sekund. Mätningarna görs under en period på tio minuter. Det innebär att vindstyrkan i byarna med säkerhet var betydligt högre.
Den saknade mannens pappa bor i Gävletrakten. Han blev under tisdagskvällen underrättad av polisen om att räddningsaktionen avblåsts sedan allt hopp om att finna någon levande var ute.
Sjöräddningen har nu överlämnat olyckan till polisen.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons