Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seglarna far förbi Gävle

/
  • Foto: TOBIAS IVARSSON Segelsemester. Skidoo, Johan Forsman och Catarina Larsson har seglat några dagar i Stockholms skärgård. Resten av semestern kommer de att tillbringa vid gästrike- och hälsingekusten.

GÄVLE
Det borde vimla av båtturister i Gävle under semestermånaden.
Men det gör det inte.
Visst finns det de som kommer hit men de flesta bunkrar bara och åker vidare.

Annons
Johan Forsman och Catarina Larsson med skeppshunden Skidoo får väl kallas för turister eftersom de kommer från Falun. Dalarna har inte så mycket att segla i så precis som många andra båtentusiaster från Dalarna har de Fliskär som hemmahamn. Nu har de seglat runt i Stockholms skärgård ett tag men har återvänt och ska fortsätta med dagsutflykter från Gävle.

Äter på Husse
När Gefle Dagblad träffar dem är de nyduschade efter ett besök på Huseliiharen. De ska också passa på att äta på restaurangen innan de åker till Bönan för att köpa böckling.
- Visst finns det en del båtturister. Vi träffade folk från Nynäshamn men de hade hamnat här av en slump. Det är för långt till Gävle. De känner till grepen och bukten men inte Gävle. De flesta åker från Stockholm till Storjungfrun, säger Johan.
Det blir en rejäl omväg för seglarna om de ska in i bukten och besöka Gävle. Avståndet från till exempel Gräsö till Gävle är ungefär detsamma som till Storjungfrun. Då vill det till att Gävle verkligen har något som lockar och drar. Catarina och Johan har en del tips på hur Gävle skulle kunna locka båtturisterna.

Grunt kring Limön
- De borde muddra in till Limön. Nu är det för grunt, säger Catarina.
- Där finns affär, kafé och vatten och en hel del att se, fortsätter Johan.
- Varför finns det ingen gästhamn i Furuvik och en prickad led in? Det är konstigt. Jag tror det skulle dra folk från Stockholm och norrifrån.
Från de gästhamnar som finns är det rejält krångligt att ta sig till Furuvik. Det får bli landvägen med buss i så fall.

Eggegrund intressant
Men Catarina och Johan har fler tips på hur den lilla skärgård som Gävle faktiskt har skulle kunna bli mer attraktiv.
- Muddra Eggegrund och bygg pir. Nu är det svårt att lägga till där om det blåser lite. Eggegrund har ett eget samhälle och en egen historia, dessutom en fin strand.
Hur många gävlebor utan båt har lyckats ta sig till Eggegrund? Med Catarina och Johans idé kanske det till och med går att ha båtturer dit så även landkrabborna får se ön.
Catarina och Johan kommer att segla ytterligare en vecka och bland annat bege sig lite norrut.
- Trödje har en naturhamn med fint vatten. Dit seglar vi ofta på helgerna.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons