Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex av tio klarar inte vårdgarantin

/
  • ARKIVBILD Vårdgaranti. De hälsocentraler i Gävle som har full läkarbemanning klarar vårdgarantin bättre än de som ofta tvingas anlita stafettläkare.

Annons
Andersbergs Hälsocentral
Llarar inte vårdgarantin.
- Enstaka akutpatienter hänvisas till familjeläkarjouren, det rör sig kanske om någon patient i veckan. När det gäller icke akuta patienter händer det att de får vänta mer än åtta dagar. Men inom 14 dagar klarar vi alla.
- Vi har en familjeläkare och två ST-läkare som har förordnats till familjeläkare eftersom de varit hos oss så länge. När det gäller stafettläkare har vi två per vecka ungefär, när någon av ST-läkarna är på utbildning kan vi ha tre. Det innebär att Andersberg är en av de hälsocentraler som har flest stafettläkare i Gästrikland just nu, säger Ulla Nilsson, verksamhetschef på Andersbergs hälsocentral.

Bomhus Hälsocentral
Klarar inte vårdgarantin.
- Det är slumpen som avgör. Ibland klarar vi det, ibland inte. Finns det inga särskilda skäl kan patienten få vänta i en månad. Samma sak om de söker sig till en specifik doktor.
- Akuta fall hänvisar vi inte vidare, dem tar vi emot samma dag.
- Vi hinner med uppföljningar, men det händer att vi förnyar recept utan att träffa patienten.
- Vår bemanning är sju tjänster varav fyra är ordinarie, en av dem är jag själv. Sedan går 50-75 procent av kompetensen åt till det särskilda boendet på Bomhusgården. Som tur är har vi hyfsat god tillgång på ST- och AT-läkare. Utöver det fyller vi upp med stafettläkare någon gång. Knappt en per vecka, säger Olof Agner, verksamhetschef på Bomhus hälsocentral.
Han uppskattar merkostnaden för stafettläkare jämfört med ST- och AT-läkare till en miljon kronor om året.

Sätra Hälsocentral
Klarar inte vårdgarantin.
- Såna resurser har vi inte. Vi får hänvisa till familjeläkarjouren, kanske 3-4 patienter om dagen. De mest akuta tar vi hand om i bästa mån. Doktorn får göra en bedömning så utgår vi ifrån den.
När det gäller återbesök kan de oftast lösas på telefon, annars skulle verksamheten braka ihop. Det är illa nog som det är.
- Just nu har vi fem familjeläkare fast det ska vara sex. En har slutat, tjänsten har varit vakant sedan slutet av februari. Sedan har vi en ST- och en AT-läkare. Men vi har inga stafettläkare, säger Stina Skoglund, distriktssjuksköterska på Sätra Hälsocentral.

Hälsocentralen Stortorget
Klarar inte vårdgarantin.
- Nej, det gör vi inte. Eller vänta. Just nu gör vi faktiskt det, vi får en stafettläkare vecka 15. Vi har en vakans på läkarsidan så vi måste täcka upp med stafettläkare.
- Vi har jourtider varje dag för akutpatienter. För icke akuta kan man säga att det är två eller tre veckors väntetid ungefär.
- Vi är tre ordinarie familjeläkare plus en ST-läkare från Polen, samt en AT-läkare. Sedan brukar vi ha en stafettläkare nästan varje vecka, säger Gunbritt Magnusson, verksamhetschef på Hälsocentralen Stortorget

Strömsbro Hälsocentral
Klarar vårdgarantin.
- Ja, för närvarande klarar vi vårdgarantin. Däremot får inte alla friskintyg och sånt inom sju dagar. Men vi har mellan 25 och 30 akuttider varje vardag, och 40 på måndagar. Hemligheten är att vi är fullbemannade. Det har vi varit i tio år tror jag.
- Det händer då och då att det dröjer längre än åtta dagar, men det beror på att patienten vill komma till sin ordinarie läkare, eller kanske bara kan komma på torsdagsmorgnar. Om de nöjer sig med valfri läkare på de tider som vi erbjuder klarar vi det inom åtta dagar.
- Vi är åtta familjeläkare som delar på nästan sex tjänster. En av dem är jag som arbetar halvtid som läkare. Vi har inga stafettläkare, säger Bernt Johansson, verksamhetschef på Strömsbro Hälsocentral.

Brynäs Hälsocentral
Klarar vårdgarantin.
Patienterna kan få en tid inom åtta dagar, men inte garanterat till sin egen läkare. I de fall patienterna inte får en tid kan det bero på att de inte vill ha en förrän senare, säger verksamhetschef Kristina Åresund.
Finns ingen tid och patienten behöver en utifrån medicinska prioriteringar får de en jourtid, oftast efter telefonkontakt med läkaren.
Sex personer delar på de 5,6 läkartjänsterna. Fram till den första maj, då en ordinarie börjar, är en hyrläkare och en vikarie anställd.

Gävle Hälsocentral
Klarar inte vårdgarantin.
Den som är akut sjuk får komma till läkare inom 24 timmar. Verksamhetschef Stig Lundberg säger att de som har medicinskt behov av att träffa en doktor inom åtta dagar får göra det. Men alla som ringer får inte en tid inom åtta dagar. Stig Lundberg ger som exempel om man haft problem med finnar i flera år och nu bestämt sig för att be om hjälp är det inte säkert att besöket blir inom åtta dagar.
- Då kommer vi överens med patienten, säger Stig Lundberg.
Han säger att det ofta är viktigare för patienten att komma till sin läkare än att få tid snabbare.
Sex ordinarie läkare delar på fem tjänster. Själv har han 40 procent av sin arbetstid till administration.

Hamrånge Hälsocentral
Klarar inte vårdgarantin.
De som är akut sjuka får läkartid samma dag.
Under våren saknas en halvtids läkartjänst på grund av föräldraledighet och därför får inte alla med icke akuta besvär tid inom åtta dagar.
- Under ordinarie läkarbemanning klarar vi det i de flesta fall. Men när det är högre tryck, som under influensatider i januari-februari är det svårt att hålla vårdgarantin, säger verksamhetschef Christina Ceder.
Hon säger att till de som nu kan få vänta längre än åtta dagar hör till exempel de som vill ha intyg för förnyat körkort.
De har ordinarie läkare på de två tjänsterna, men skulle behöva ytterligare en halvtid. En familjeläkare ska ha 1 500 patienter och Hamrånge har 3 600 invånare.

Hedesunda Hälsocentral
Klarar vårdgarantin.
- Vi har bra läkarbemanning, säger verksamhetschef Kerstin Olsson.
Akuta besök tar de alltid emot och för närvarande klarar de även patienter med besvär som inte är akuta.
Sedan årsskiftet är det ordinarie läkare på båda tjänsterna, och Kerstin Olsson säger att de haft bra bemanning de senaste åtta månaderna.

Södertulls Hälsocentral
Klarar vårdgarantin.
- Med hjälp av hyrdoktorer, säger Kjell Karlsson, verksamhetschef.
Tre av de fem tjänsterna är besatta, på de andra två tjänstgör stafettläkare veckovis.

Fotnot: Det har inte gått att nå någon ansvarig på Valbo hälsocentral.

ANNA BAGGE
MAGNUS LUNDQUIST

Mer läsning

Annons