Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex av tio säger ja till slutförvar

Sex av tio Gävlebor kan tänka sig slutförvar av kärnbränsle i kommunen.
Det visar en opinionsundersökning som Regionförbundet Uppsala län har låtit genomföra.

Annons

Gävle och Norrtälje är de två kommuner i undersökningen som är mest skeptiska till slutförvar i den egna kommunen.

I undersökningen som genomförts av SKOP har över tusen personer i tio kommuner som ligger i närheten av Forsmarks kärnkraftverk tillfrågats.

Undersökningen gjordes i december 2008 och januari 2009, alltså innan alliansen presenterade överenskommelsen som möjliggör en framtida utbyggnad av kärnkraften.

De svarande har först fått ta ställning till ett slutförvar i närheten av Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun. Detta är en stor majoritet, 79 procent, positiva till.

När det gäller ett slutförvar i den egna kommunen är svaren mer splittrade. Mest positiva är de boende i Östhammar, Tierp och Älvkarleby kommun där 79 procent säger ja till ett slutförvar i den egna kommunen.

Mest negativ är man i Gävle och Norrtälje kommun där 59 procent av de tillfrågade kan tänka sig ett slutförvar för kärnbränsle i den egna kommunen.

De tillfrågade i undersökningen har också fått svara på vilken plats de tycker är bäst för ett slutförvar. En mycket stor majoritet, 85 procent, svarar nere i berget. På andra plats kommer rymden med 11 procent.

Mer läsning

Annons