Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex gasade bort kortet vid vägarbete

GÄVLEVägarbetarnas klagomål om att bilister kör alldeles för fort förbi deras arbetsplatser bekräftades på E4 norr om Gävle på tisdagen. Trafikpolisen hade under två timmar på eftermiddagen en laserkontroll vid rastplatsen i Högbacka och stoppade fartsyndare oavbrutet.

Annons
Fem poliser hade fullt upp med att anteckna alla fortkörare. Det blev 26 rapporter. Sex av förarna gasade så hårt att de fick lämna körkortet ifrån sig.

Jobb med mitträcke
Mätplatsen ligger ungefär halvvägs på sträckan mellan Axmartavlan och Tönnebro där vägjobbarna just nu spurtar med ombyggnaden till trefältsväg med mitträcke.
Normalt är hastigheten på E4 110 km/tim men på mätsträckan är den just nu nedsatt till 70 km/tim. Bilisterna är inte ursäktade av att det inte fanns folk eller maskiner på vägen just då.
- Det fanns vägarbetare ute på asfalten och dessutom var maskiner i arbete vid vägkanten, konstaterar trafikpolisen Mats Nauwaleartz de Agé.
Inte en enda av fortkörarna nekade att skriva på ordningsboten. Ingen klagade heller på att polisen stod där just då men många verkade vara skamsna.
Mats de Agé är förvånad över resultatet med tanke på den stora uppmärksamheten kring vägarbetarnas utsatta situation. En dödsolycka söder om Stockholm för några veckor ledde till att landets alla vägarbetare höll en tyst minut vid vägkanten.
- Det är bara att konstatera att många bilister visar enormt dålig respekt för dem som tvingas göra sitt jobb mitt ute i trafiken, säger de Agé.

50 km för fort
De sex som förlorade körkortet höll mellan 101 och 118 km/tim. Den värsta fortköraren överskred begränsningen med nära 50 km/tim.
Åtminstone tre av de som rapporterades är långtradarförare. Vägarbetare förefaller eniga om att det är yrkesbilisterna som visar dem den allra sämsta respekten.
Den här veckan har Vägverket i Region Mitt och polisen i de fyra länen aktivitetsvecka för bättre hastighetsanpassning. Orsaken är att oktober är den allra farligaste trafikmånaden på hela året räknat i antal dödsoffer under en femårsperiod. Det hänger till stor del ihop med att det är då det börjar bli halt. Och i början av säsongen är vi trafikanter som allra sämst att behärska halkan.
Det var förvisso inte halt på E4 vid Högbacka på tisdagen. Men det var vägarbetare ute i vägen!
Polisen tänker ha fler hastighetskontroller resten av veckan. Räkna med att de återkommer till ombyggnadssträckan på E4!

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons