Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexbrottslingar hängs ut

/
  • På kartan kan besökaren klicka på pilarna och se var personer som dömts för sexualbrott bor. Där finns också deras namn, personnummer, adress och en länk till brottsmålsdomen som sedan går att läsa i sin helhet. Där finns personuppgifter om fem män från Gävle, en man från Sandviken och en man från Norduppland.

Flera hemsidor hänger ut dömda sexualbrottslingar på internet.
Där finns både namn och adressuppgifter om sju Gävlebor.
– Det kan vara ett brott mot personuppgiftslagen, säger Jonas Agnvall på Datainspektionen.

Annons

På internet finns tre hemsidor som publicerar namn, personnummer och adresser till dömda sexualbrottslingar. Besökaren kan klicka på en översiktskarta som visar var sexualbrottslingarna är bosatta.

Den som vill kan också klicka på en länk för att några sekunder senare läsa domarna mot sexualbrottslingarna.

Just nu tittar Datatainspektionen närmare på en av dessa hemsidor eftersom flera personer har anmält hemsidan för brott mot personuppgiftslagen, PUL.

Sammanlagt finns över 200 namn på dömda sexualbrottslingar utlagda. Bland dem finns personuppgifter om fem män från Gävle, en man från Sandviken och en man från Norduppland.

– Vi är väldigt tveksamma till om den här hemsidan är okej. Mycket tyder på att det som de gör är straffbart enligt PUL vilket kan ge allt från böter till fängelse i sex månader, säger Jonas Agnvall.

Hemsidan som utreds drivs av ”privatpersoner” som är ”oroliga för hur det ser ut i Sverige”. De vill att föräldrar ska kunna använda hemsidan till att ”kunna söka på en gata i Sverige för att se vem på just den gatan har dömts för sexualbrott. Sedan får man fram information om personen, bild, personnummer”.

– Det finns ett principiellt förbud som säger att ingen annan än myndigheter får behandla brottmålsdomar. Men det gör den här hemsidan, säger han.

Liksom hemsidan publicerar dags- och kvällstidningar ibland namn på dömda brottslingar. Jonas Agnvall förklarar att det finns ett undantag för namnpubliceringar när det gäller journalistiska ändamål.

– Då faller namnpubliceringarna utanför PUL. Nu undersöker vi om den här hemsidan också gör det, säger han.

Det framgår inte vem eller vilka som ligger bakom hemsidan. Upphovsmännen kontaktas via en mejladress. Datainspektionen har mejlat till dem utan att få något svar.

Jonas Agnvall betonar att Datainspektionen inte är klar med sin utredning ännu men säger att den troligen kommer att bli färdig någon gång under nästa vecka.

Om slutsatsen blir att hemsidans upphovsmän bryter mot PUL kan Datainspektionen säga åt dem att ta bort vissa uppgifter eller till och med beordra dem att stänga hemsidan. Utfallet i den pågående utredningen kommer också att påverka de andra hemsidornas existens.

Mer läsning

Annons