Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sfi förändras för elevernas bästa

/
  • Foto: LASSEWIGERTSnart klara. Kharaman Yousif Hamad, Fereal Jassim och Steve Iboo läser på Sfi-utbildningen i Gävle. Nästa månad skriver de slutprov och får förhoppningsvis godkänt betyg.

GÄVLEUtbildningen Svenska för invandrare (Sfi) har fått hård kritik under de senaste åren.

Annons
I en del kommuner har analfabeter och högskoleutbildade flyktingar placerats i samma klassrum vilket lett till att de som har svårast att lära sig svenska blivit lidande.
För att komma till rätta med problemet har en ny kursplan tagits fram som börjar gälla efter nyår. Gävle kommun har redan tjuvstartat.
- Vi blandar inte analfabeter med högutbildade utan har redan nu i regel tre-fyra olika nivåer på kurserna, säger Nea Ambramsson, ansvarig för Sfi-kansliet i kommunen.
Under det här året kommer omkring 550 elever att studera inom Sfi i Gävle. En del klarar av att lära sig det nya språket på några månader, för andra går det aldrig att uppnå den nivå som krävs för att få betyg.
- Man går i utbildningen så länge som man gör framsteg. Men ser vi att en elev inte kan uppnå en godkänd nivå inom rimlig tid får han eller hon sluta med ett skriftligt omdöme i stället, säger Nea Ambramsson.

Snart klara
Gefle Dagblad har träffat eleverna Kharaman Yousif Hamad, Fereal Jassim och Steve Iboo för att höra vad de tycker om Sfi-kursen.
Alla tre är snart klara med utbildningen. Om en månad skriver de ett nationellt prov och får förhoppningsvis godkänt eller till och med väl godkänt.
- Om jag klarar mig fortsätter jag att läsa svenska som andraspråk. Sedan vill jag studera till ingenjör på högskolan, säger Steve Iboo från Syrien.
Han tycker att Sfi-utbildningen fungerat mycket bra. I maj påbörjade han studierna i svenska och har redan nått slutnivån inom Sfi-utbildningen.
- Jag har läst barnböcker och titta på tv och text-tv, förklarar han.

Måste kämpa
För Fereal Jassim har det däremot tagit nästan två och ett halvt år för att nå upp till den högsta nivån.
- Man måste kämpa. De är sällan som vi träffar svenskar och får öva talet utan pratar bara svenska med de andra eleverna i skolan, säger hon.
Efter ungefär ett års Sfi-utbildning gjorde hon ett avbrott för att delta i ett arbetsplatsprojekt.
- Men jag gjorde bara tre månader där eftersom jag kände att jag kunde för lite svenska, säger hon.
Kharaman Yousif Hamad kommer från Irakiska kurdistan och jobbade som fysiklärare i hemlandet. Hon tänker, precis som Steve Iboo, studera ännu mer svenska efter avslutad Sfi-utbildning. Dessutom vill hon ut på praktik.
- Jag tror att det muntliga språket kommer när man kommer ut på praktik, säger Kharaman Yousif Hamad.
Fereal Jassim vill ut i arbetslivet så fort som möjligt.
- I Irak studerade jag ekonomi och drev en egen affär. Jag skulle vilja göra praktik i en affär och sy kläder, säger hon.
ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons