Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shekarabi ny SSU-ordförande?

/
  • ARKIVBILD SSU-ledare? Ardalan Shekarabi funderar på att kandidera som förbundsordförande för SSU.

GÄVLE
Förre gävlebon Ardalan Shekarabi, 24, kan bli ledare för socialdemokraternas ungdomsförbund. Om han bestämmer sig för att kandidera. Han har redan fått förfrågningar från olika län.

Annons
Men från hemlänet får han inget stöd.
- Han är en trevlig kille. Men vi föreslår en annan kandidat i stället, som har en tydligare politisk profil, säger Jörgen Blomkvist, ordförande i SSU-Gävleborg.
Gävleborgarna väntas stödja Lina Afvander från Jönköping. En kandidat som placeras in i ungdomsförbundets vänsterfalang. Ardalan Shekarabi betraktas mer som en förnyare på högerkanten.
- Om man gillar näringslivet då står man till höger, tycker Jörgen Blomkvist.
Själv ogillar nuvarande uppsalabon Ardalan Shekarabi uppdelningen i höger och vänster. Han vill inte vara en falangkandidat om han ställer upp. Han vill helst känna ett stöd från stora delar av landets distrikt för att alls kandidera.
Inom SSU finns fortfarande en spricka som uppstod vid kongressen 1998, då det blev en dramatiskt jämn omröstning mellan nuvarande ledaren Mikael Damberg och "vänstermannen" Luciano Astudillo.

Två olika SSU-distrikt
Ardalan Shekarabi vet inte om han är mannen att ena de 20 000 medlemmarna. Han tycker dock att man är på god väg genom överbryggande samarbeten som mellan Uppsala län och Gävleborg. Två rätt olika SSU-distrikt och där han haft ledande positioner i båda.
I dag studerar han på juristlinjen i Uppsala och är politiskt aktiv. Han har tre terminer kvar och får nu överväga om han är beredd att skjuta på studierna för att jobba politiskt på heltid.
Om han skulle anta utmaningen och bli vald så vill han föra upp integrationsfrågorna bättre på socialdemokraternas dagordning. Den politiken är alltför bristfällig i dag och har inte tagits på tillräckligt stort allvar, tycker han.
Dessutom vill han satsa på internationell solidaritet och suga upp de ungdomar som i dag engagerar sig i rörelser som Attack.

Verka i vardagen
SSU bör jobba mer med att förnya folkrörelserna, jobba närmare människor. Politiken har blivit för teoretisk och riktar in sig för mycket på det parlamentariska arbetet i stället för att verka i vardagen, menar han.
Under veckan väljer han om han ska ställa upp och kandidera vid förbundets kongress i Karlstad i augusti.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons