Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sida upp och sida ner

/
  • Freja Oldeen och Lisa Enbom har hittat ett mysigt hörn där de kan sitta och läsa. Lisa Enbom berättar att hon brukar läsa lite då och då i vanliga fall men att hon läser mer än vanligt nu när det är tävling. Foto: NICK BLACKMON

GÄVLE - Det här är min tionde bok, konstaterar nioåriga Lisa Enbom. I förra veckan läste de 18 eleverna i klass Skogen 3 på Fridhemsskolan sammanlagt 13 799 sidor. De deltar i lästävlingen Bokslukaren.

Annons
Det är andra gången som tävlingen arrangeras. Initiativet kommer från kommunens första skolbibliotekarie, Gunilla Hebert.
Bokslukaren riktar sig till alla kommunens elever i årskurserna 3 och 4 och syftet är att skapa intresse för läsning.
Tävlingen, som startade den 1 oktober och pågår till och med den sista mars nästa år, går ut på att barnen ska läsa så många sidor som möjligt. Både skönlitteratur och fackböcker går bra.

De tre bästa klasserna i varje årskurs inbjuds till en officiell prisutdelning. Där får varje barn en vinstcheck som de kan lösa in i bokhandeln, till exempel i samband med ett studiebesök.
Förra året deltog 800 elever i trean och fyran i tävlingen. I år är intresset rekordstort. Drygt 1700 av Gävles 2000 elever i trean och fyran är anmälda.
Anna-Lisa Lettinen är lärare för klass Skogen 3 på Fridhemsskolan.
Där har eleverna tagit uppgiften att läsa på stort allvar.
- Det här är ett jättebra sätt att väcka läsintresset. Dessutom berikar det deras språk, det märker jag när de skriver, säger Anna-Lisa Lettinen.

Hon säger att hon hon har en del elever som tidigare varit tämligen ointresserade av böcker. Nu läser de för fullt.
Det är viktigt att eleverna verkligen läser böckerna ordentligt. De måste föra läsdagbok och lämna in recensioner på de flesta böcker de läst.
Ibland sitter de i klassrummet och läser och andra gånger - som i går förmiddag - i skolbiblioteket. Frida Sörquist, Lisa Hörnqvist och deras kompisar hade slagit sig ner i en soffgrupp.
De gav toppbetyg till läslektionerna.
- Det är jätteroligt!

Karin Bergkvist
026-15 96 63
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons