Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvanum blir nytt Louisiana?

/
  • Bildmontage: NICK BLACKMONSnart klart för flytt? Konstcentrum kan få nya lokaler i en del av Silvanum. OBS! bilden är ett montage.

GÄVLE
I januari nästa år kan Konstcentrum flytta in i Silvanum. Ett definitivt beslut kan komma inom ett par månader.

Annons
- Vi vill flytta dit. Det skulle bli ett lyft för konsten. De ekonomiska delarna är inte lösta ännu, men förhandlingarna går väldigt bra, säger Mats Öström, förvaltningschef för Kultur och Fritid i Gävle.
Sedan Skogsmuseet Silvanum flyttade till Ockelbo står de fina museilokalerna vid Kungsbäcksvägen i Gävle nästan tomma. Ägaren Brynäs Byggnads, som köpte och rustade lokalerna för ett par år sedan, letar hyresgäster.

Design och träteknik
Bolaget förhandlar just nu med dels Konstcentrum, dels Design- och träteknikprogrammet på Högskolan och har sökt bygglov för att kunna anpassa huset till deras behov. För att tillfredsställa högskolans krav krävs bland annat att man bygger nya slöjdsalar i bottenvåningen, vilket gör att nästan halva innergården blir bebyggd.
Byggnads- och miljönämnden ska behandla förslaget nästa vecka. Länsmuseet kritiserar utbyggnaden, men förslaget som nämnden ska ta ställning till är att säga ja.
Blir det ja till bygglov kan ombyggnaden komma i gång snabbt.
- Vi siktar på att det ska bli inflyttning för Högskolan den 1 september när nästa läsår börjar. Men ännu har vi inga kontrakt, säger PO Sandquist, vd i Brynäs Byggnads.

Innergården
Meningen är att Högskolan ska få större delen av museiplanet med lektionssalar runt innergården, medan Konstcentrum skulle få den nordvästra delen av byggnaden, samt några kontorsrum i anslutning. Eventuellt kommer också IDKA, Institutet för digitala konstarter, att flytta dit.
- Det finns ett intresse från kommunen att man hittar en öppen verksamhet för huset. Med Konstcentrum i huset kan vi ordna kulturevenemang i samlingssalen och få plats med en fin barnverkstad, säger Mats Öström, som jämför Silvanum med det kända konstmuseet Louisiana i Danmark.
- Det finns fantastiska möjligheter. En så vacker byggnad och så vackra omgivningar. Vi kunde få något liknande Louisiana, säger han.
- Det skulle bli ett givet mål för gävlebornas söndagspromenader.
De lokaler som Konstcentrum skulle få vid en flytt är något större än de nuvarande på Kyrkogatan, men också dyrare. Förhandlingar om hyran pågår fortfarande, säger Mats Öström:

Pengar finns
- Det finns ett visst utrymme inom Kultur- och fritids budget för en högre hyreskostnad, eftersom vi har pengar som var avsedda för Skogsmuseet Silvanum som vi kan använda, säger han.
Inte heller med högskolan har förhandlingarna avslutats.
Jan Eriksson, ansvarig för design- och träteknikprogrammet på Högskolan, har ännu inte fått något besked om flytten verkligen blir av. Man har behov av undervisningslokaler för cirka 65 studenter, som alla behöver en egen arbetsplats med ett eget ritbord.
- Dels måste man få klart om man verkligen får bygga om lokalerna så att de passar oss, dels måste Högskolan och Brynäs Byggnads komma överens. Men visst, om vi kan flytta dit blir det en förbättring. De lokaler vi har i dag är trånga, säger han.
- Men det bästa vore förstås om vi fick ett helt nytt hus, byggt speciellt för oss.
För Stiftelsen Silvanum som fortfarande är bundna av hyreskontraktet för lokalerna i Gävle kan beskedet att Brynäs Byggnads är på väg att hitta hyresgäster komma som en lättnad. Om Högskolan och Konstcentrum flyttar in slipper skogsmuseet hyran, men någon sådan överenskommelse finns ännu inte.
- Vi ska träffa Brynäs Byggnads nästa vecka. Då ska vi diskutera hyran för första kvartalet. Det är cirka 275 000 kronor, och de pengarna har vi inte. Inte om vi ska kunna betala lönerna till personalen, säger David Torung, chef på Stiftelsen Silvanum.
INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons