Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simkunskap - en klassfråga?

/
  • Arkivbild. För dyrt? Nästan 200 barn firade simskoleavslutning på Fjärran höjder i fjol. Den här sommaren har intresset varit betydligt svalare. Catharina Almlöf, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet, tror att det är prishöjningen som är orsaken.

GÄVLE
Att kunna simma håller på att bli en klassfråga.
Den befarar Catharina Almlöf, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet, SLS, i Gävleborg.

Annons
- Vi känner en viss oro, säger hon och pekar på att allt färre barn anmäls till simskolorna sedan priset höjts.
I januari i år beslutade kultur- och fritidsnämnden i Gävle att lägga ned kommunens sommarsimskolor. På det sättet sparades 190 000 kronor på simlärarlöner.
Istället har Gävle Simsällskap och Livräddningssällskapet tagit över sommarskolorna på Fjärran Höjder och Valbobadet. Men eftersom föreningarna både måste avlöna simlärare och betala bassänghyra till kommunen har kurspriset höjts till 600 kronor för tre veckor.
- Det kostade 250-275 kronor när kommunen höll i skolorna. Så det är ju en viss skillnad, säger hon.
Enligt Catharina Almlöf har antalet deltagare i sommar sjunkit markant. Till den sena kursen på Fjärran Höjder är bara 30 barn anmälda. Tidigare år har antalet legat kring 100, hävdar hon.
Catharina Almlöf kan inte tänka sig att det minskade intresset beror på någonting annat än det höjda priset.
- Jag tror inte att de som söker till simskola tittar om det är kommunen, Livräddningssällskapet eller GSS som håller i den. Och då finns det inte mycket annat än priset kvar, säger hon.
- Jag blir orolig att det blir en klassfråga om man får lära sig att simma eller inte. Och det är viktigt, att kunna simma är en billig livförsäkring. Vi jobbar för att få ned drunkningstillbuden i Sverige.
Även Benneth Jonson på Gävle Simsällskap säger att de haft färre anmälningar till sommarsimskolan än väntat. Men han är inte lika säker på att det är en kostnadsfråga.
- Det är för tidigt att säga vad det beror på. 600 kronor är samma pris som vi tar på vintersimskolorna, säger han.
Istället hänvisar han till Livräddningssällskapets årliga gratissimskolor som han tror kan var boven i dramat. De är kostnadsfria för deltagarna eftersom de finansieras av Statens Räddningsverk.
- Folk vet ju att det finns gratis simskolor. Då blir det lite knepigt när de tar betalt ibland. Så Livräddningssällskapet kastar sten i sitt eget glashus, säger han.
Ett påstående som Catharina Almlöf avfärdar direkt:
- De gratis simskolorna har funnits i sju år och har inte påverkat antalet barn i de andra sommarsimskolorna tidigare år.
Dessutom berättar hon att gratisverksamheten är riktad mot barn som kanske annars inte skulle lära sig simma.
- Vi söker barn till de grupperna via Invandrarcentrum och socialtjänsten. Men de platser som blir över annonserar vi naturligtvis ut så att klasserna blir fulla, säger hon.
Men Catharina Almlöf och Benneth Jonson är i alla fall överens om hur en prissänkning skulle vara möjlig.
- Hade kommunen upplåtit sina bassänger gratis hade vi fått ned priset, säger Benneth Jonson.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons