Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen säga sitt

GÄVLE
Nu har allmänheten sista chansen att säga sitt om hur Rådhustorget i Gävle ska se ut i framtiden.

Annons
Förslaget till ny detaljplan finns utställd på Stadsbiblioteket och Medborgarkontoret på Kyrkogatan till den 4 februari.
Detaljplanen visar hur den nya centrumhållplatsen ska utformas. Frånsett att bussarna ska köra i motsatt riktning på Norra Kungsgatan och Norra Rådmansgatan, så att hållplatserna hamnar in mot torget, är skillnaderna mot dagens torg inte särskilt stora. Tekniska nämnden, som från början beställde den nya detaljplanen, tycker till och med att skillnaderna är så små att den nya planen inte alls behövs.

Ingen större skillnad
Enligt den miljökonsekvensbeskrivning som har gjorts kommer den nya utformningen av Rådhustorget inte att innebära någon större skillnad när det gäller buller och luftkvalitet. Ur trafiksäkerhetssynpunkt blir situationen något bättre än i dag eftersom bussresenärerna slipper att korsa några gator vid byten.

I bruk i höst
Om detaljplanen antas i byggnads- och miljönämnden i mars kan ombyggnaden starta i vår och de nya busshållplatserna kan tas i bruk i höst.
Medan gatuarbetena pågår kommer en del av trafiken i Rådhusesplanaden att omdirigeras till Centralplan. Därför har Tekniska nämnden redan beslutat skjuta på den ombyggnad av Centralplan som var planerad till i år. Centralplan kommer i stället att byggas om år 2004.

Mer läsning

Annons