Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen tycka till om Valbo

VALBO
Nu har gävle- och valboborna sista chansen att säga vad de tycker om planerna på att bygga ut Valbo köpcentrum på Södra sidan av riksväg 80. Från och med i dag och fram till jul finns förslaget till ny översiktsplan till beskådan på OBS i Valbo, i Förvaltningshuset i Gävle och på Stadsbiblioteket.

Annons
Förslaget innebär att ett 20-tal butiker på sammanlagt 45 000 kvadratmeter med tillhörande parkeringsplatser kommer att byggas på jordbruksmarken mellan Valsjöbäcken och trafikplatsen.
Planförslaget innebär att tolv hektar jordbruksmark bebyggs, och fältrittbanan, ridvägar och skoterled måste flyttas. För att ta hand om dagvattnet från parkeringar och vägar ska man bygga dagvattendammar.
Avsikten är att framför allt "skrymmande varor" som bilar, byggvaror och liknande ska säljas i det nya köpcentrat. Enligt förslaget kommer etableringen att skapa ökad handel och nya arbetstillfällen.
Nackdelarna redovisas också. Risken är att butiker i omgivande handelsområden läggs ner. Miljönackdelarna är också stora. Förslaget går emot fyra av de nationella miljömålen genom att man bygger på jordbruksmark, riskerar att förorena Valsjöbäcken ytterligare och framför allt genom den ökande bilism som externa köpcentra driver fram.

Mer läsning

Annons