Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen med hundarna

/
  • Beatrice Lundquist, här med hundarna Rosie och Torsten, har jobbat på hunddagiset i tre och ett halvt år. Hon tycker att det är synd att kommunen lägger ned verksamheten. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE I dag är sista dagen med gänget för djur och personal på hunddagiset i Sätra. Kommunen, som drivit verksamheten i 14 år, har av besparingsskäl bestämt sig för att lägga ned dagiset.

Annons
Många av hundägarna som lämnat sina husdjur på dagiset har upprörts över nedläggningsbeslutet. Men verksamhetsansvarige Tore Åberg, som var med och startade hunddagiset för många år sedan, är inte upprörd.
I en kommun där det redan nu sparas kraftigt på de flesta områden har han förståelse för att ett hunddagis inte ligger högst på prioriteringslistan.

- Jag kan förstå hundägarna, de ser ju till sitt. Men jag som tjänsteman anser att när det inte finns pengar till barn, ungdomar och vård så måste man prioritera, säger Tore Åberg.
Men hunddagiset har inte bara varit en plats där kommunens invånare kunnat lämna sina hundar mot betalning. Många arbetslösa ungdomar har via Arbetsmarknadsenheten fått praktikplatser där under åren innan de slussats vidare till utbildning, ett riktigt jobb eller någon annan lösning.
- Säkert 600-700 arbetslösa har passerat genom verksamheten under åren, säger Björn Häägg, kommunens arbetsmarknadschef.
- Det är fortfarande en bra verksamhet men vi behövde spara, säger han.

Beatrice Lundquist har haft praktikplats på hunddagiset i 3,5 år och tycker att det är tråkigt att verksamheten tvingas lägga ned.
- Många hundägare har problem för de vet inte vad de ska göra av sina hundar nu, säger hon.
Själv kommer hon att få en ny praktikplats inom en annan av AME:s verksamheter. Men hon kommer att sakna hundarna.

Anna Höglund
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons