Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista dagen på Svensk Kassaservice

/

Svensk Kassaservice stängde sina tio sista kontor i går. På Gävlekontoret vid Stortorget bjöd Lennart Östman och Ulla Karlsson kunderna på kaffe och bullar, och det var blandade känslor bland både anställda och kunder.

Annons

De som vant sig vid att kunna gå till kontoret på Norra Slottsgatan får nu antingen vända sig direkt till Nordea eller till de butiker som fungerar som ombud. Men i butikerna måste man ha ett bankkort för att kunna få ut kontanter.

– Det är inte alla äldre som har det, säger Ulla Karlsson, en av många anställda på Svensk Kassaservice som lämnar företaget med avtalspension. I Gävle har alla de yngre medarbetarna fått jobb på Nordea, medan de med åldern inne får pension.

– Det har löst sig bra, säger regionchefen Lennart östman, även han snart avtalspensionär.

Bland kunderna var det flera som beklagade att kontoret stängs. Men alla klagar inte på nyordningen.

– Banken finns ju här i närheten. Man kanske får stå lite längre i kö bara, säger Birger Nilsson.

I fredags var också sista chansen för Sandviksbon Ally Friberg, 89, att sköta sina bankärenden på det gamla vanliga viset.

– Det är verkligen synd, säger hon.

Svensk Kassaservice på Hyttgatan i Sandviken stängde i går.

Allt fler väljer att betala sina räkningar via internet eller brevgiro. Många använder också betalkort i stället för kontanter.

Postens dotterbolag Svensk Kassaservice kostade staten 400 miljoner kronor årligen, och nu anser regeringen att det är en onödig kostnad.

– Det känns vemodigt, säger Agneta Sjödin som jobbat på Posten i Sandviken i 44 år.

I går klockan tio öppnade hon och kollegan Elisabeth Larsson kassorna för sista gången. Flera kunder väntade redan utanför dörren.

– Jag har gått hit i alla år. Nu måste jag börja gå till banken i stället. Jag förstår inte varför de måste stänga, säger Ally Friberg som har nära att promenera från Nya Bruket.

Agneta Sjödin berättar att många kunder är oroliga för att köerna är längre på banken.

– Många tycker dessutom att det är personligare här. Vi känner de flesta som kommer och brukar småprata med dem, säger hon.

Kontoren i Sandviken och Gävle stänger trots att de är relativt välbesökta. I torsdags hade Kassaservice i Sandviken drygt 300 kunder. En dag nyligen hade Gävlekontoret över 500 kunder.

– Av någon anledning är särskilt Gävlekontoret oerhört välbesökt. Men vi måste se det i ett större perspektiv. Efterfrågan i landet i snitt har sjunkit enormt sedan 1990-talet och nu har riksdagen fattat det här beslutet, säger Lennart Östman.

Även han tycker att det är sorgligt att servicen nu försvinner.

– Kontoren har funnits överallt. I mitten av 1980-talet fanns det 14 postkontor bara i Gävle, säger han.

Under sina år på Posten i Sandviken har Agneta Sjödin upplevt många förändringar av verksamheten.

– I början hade vi räknemaskiner i stället för datorer. Vi sålde allt från frimärken till kuvert och pennor, och skötte utlandsbetalningar, paket och V65, säger hon.

Kollegan Elisabeth Larsson började på pPosten 1977. Sedan dess har hon hunnit jobba på kontoren i Järbo, Björksätra, Valbo, Hofors och Sandviken.

– Vartefter jag har kommit har de stängt, skrattar hon.

Nu har hon och Agneta Sjödin accepterat avtalspension precis som sina åtta kollegor i Sandviken och Gävle. Samtliga är över 58 år.

En skål med godis bredvid kassorna i går vittnade om att det var sista dagen.

Mer läsning

Annons